• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Eieren en eiwitten

Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In het eigeel zit wel wat cholesterol. Cholestrol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Maar als je voedingspatroon gebalanceerd is, geeft het eten van eieren geen problemen voor je verdere gezondheid.

Waar eieren nu precies goed voor zijn vertelt sportdiëtist Cassandra Akersloot in dit artikel.

Meer weten over je eigen eetpatroon? Wat past bij jou als persoon? Of je nu wel of geen sporter bent? Neem contact op met een sportdiëtist bij jou in de buurt.

Zoek een sportdiëtist

Eieren hebben meerdere functies

Bij het maken van een gerecht of als je iets lekker gaat bakken, zie je in het recept vaak beschreven staan dat je eieren nodig hebt. Eieren hebben namelijk handige functies.

4 handige functies van eieren

  • Het ei zorgt voor binding. Tussen de 60-80 °C stolt een ei. Dat betekent dat het ei het deeg als het ware aan elkaar ‘plakt’.
  • Door het gebruik van eieren krijg je luchtig beslag. Als je opgeklopt eiwit door het beslag spatelt, wordt het beslag luchter. Maar ook een heel ei geeft al meer volume.
  • Ei geeft een specifieke smaak aan het baksel.
  • Tot slot is ei ook goed voor een mooie kleur. Voordat je bijvoorbeeld je appeltaart in de oven zet, bestrijk je de bovenkant eerst met eigeel. Precies, het eigeel zorgt voor de mooie kleur.

 

Verschil plantaardige en dierlijke eiwitten

Er is een verschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten in vlees en vis lijken het meest op de eiwitten in ons lichaam. Hierdoor kan ons lichaam ze makkelijker opnemen.

De kwaliteit van plantaardige eiwitbronnen is lager. Eet je geen of minder dierlijke eiwitten dan moet je meer plantaardige eiwitten consumeren. Zo is de eiwitbehoeften bij vegetariërs of veganisten 20-30% hoger.

Waar zijn eiwitten belangrijk voor?

Als het gaat over meer eiwitten eten, dan blijkt uit de praktijk dat er snel geroepen wordt ‘dan eet ik wel meer eieren’. Maar eiwitten zitten in veel meer producten dan alleen eieren. Denk aan: zuivelproducten (zowel dierlijk als plantaardig), vlees, vis, gevogelte en vleesvervangers. En ook in peulvruchten en pasta’s op basis van peulvruchten.

Een gemiddeld gezond persoon heeft 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Stel je weegt 70 kg komt dit dus neer op 58 gram per dag. Sport je veel, ben je ziek en/of wil je graag afvallen? Dan is de eiwitbehoeften weer anders.

Eiwitten leveren aminozuren

Eiwitten leveren naast calorieën, 4 kcal per 1 gram eiwitten, ook aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken uit andere aminozuren. Deze aminozuren heten niet-essentiële aminozuren. Daarnaast zijn er essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren moet je binnenkrijgen via de voeding, omdat het lichaam die aminozuren niet zelf kan aanmaken.

Aminozuren opbouw cellen en regelprocessen

Aminozuren zijn nodig voor de opbouw van cellen en allerlei regelprocessen in het lichaam. Aminozuren zijn ook belangrijk voor de eiwitsynthese, waardoor het spierherstel beter gaat. Verder spelen aminozuren een belangrijke rol bij de hormoonhuishouding. Dat komt doordat veel hormonen, bijvoorbeeld insuline, eiwitten zijn.

Aminozuren zijn belangrijk bij het vervoer van zuurstof vanuit de longen naar de cellen. Maar ook bij het transport van andere stoffen uit het bloed naar de cellen spelen eiwitten, in de vorm van aminozuren, een belangrijke rol.

Receptoreiwitten

Tot slot bevatten eiwitten receptoreiwitten. Hier kunnen bepaalde stoffen zich aan gaan hechten. Deze eiwitten spelen zo een rol bij de overdracht van signalen.

Kortom: eiwitten zijn, in de vorm van aminozuren, belangrijk voor veel lichamelijke processen.

 


 

Meer weten over eiwitten als basisvoeding?

Bekijk de pagina over eiwitten

Basisvoeding: Eiwitten

Meer weten over eiwitshakes als voedingssupplement?

Check voedingssupplementen

Voedingssupplement: Eiwitshakes

Lekkere recepten voor na het sporten

Bekijk de receptenpagina

Aardappelomelet met rauwkost

Hoe weet je of je ei nog vers is? 

Hoe weet je of je ei nog vers is? Simpel. Leg een ei in een glas water. Drijft het ei? Dan is hij niet vers meer. Dus: weggooien!

Cassandra Akersloot

Cassandra is diëtist en sportdiëtist en eigenaresse van Akersloot Diëtiek.

Zoek een sportzorgprofessional