• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sporten met het chronisch vermoeidheid syndroom

Wij krijgen geregeld vragen over sporten met het chronisch vermoeidheid syndroom. Daarom vandaag aandacht voor sport met het chronisch vermoeidheid syndroom.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sporten met het chronisch vermoeidheid syndroom

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je het chronisch vermoeidheid syndroom hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ondanks dat chronisch vermoeid zijn en sporten misschien moeilijk met elkaar te verbinden zijn, is het ook voor mensen met dit syndroom belangrijk om te sporten / bewegen. Uit onderzoeken blijkt dat er geen negatieve effecten zijn op de ziekte na het sporten. Daarnaast is bewegen altijd goed voor de gezondheid, de nachtrust en het algemeen welbevinden en wordt dus voor iedereen aangeraden. 

Kun je veilig blijven sporten en bewegen met het chronisch vermoeidheid syndroom?

Vermoeidheid en lichte spierpijn na het sporten is normaal. Wanneer de spierpijn te heftig is, neem dan de volgende keer een beetje gas terug.

Zeker bij het chronisch vermoeidheid syndroom is het belangrijk om je grenzen in de gaten te houden. Doe niet teveel tegelijkertijd.

Sporten in groepsverband
Mocht je in een groep sporten, vertel jouw begeleider of medesporters van je aandoening, dit voorkomt misverstanden bijvoorbeeld als je een korte pauze neemt.

Meer over sporten met het chronisch vermoeidheid syndroom.


Zoek een sportzorgprofessional