• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb diabetes en wil gaan sporten/bewegen


Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met diabetes? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen is ook voor mensen met diabetes een goed idee: je stimuleert de werking van insuline. Sommigen hebben daardoor minder tabletten of insuline nodig. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid, het verbetert je conditie en helpt je om je sociale contacten te vergroten. Bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

Bij mensen die regelmatig bewegen en sporten verbetert de werking van insuline. Als je ouderdomsdiabetes hebt, kan dat soms betekenen dat je het gebruik van tabletten kunt verminderen. Het moeten spuiten van insuline kan eventueel worden uitgesteld. Voorwaarde is wel dat je regelmatig beweegt: dagelijks tenminste 30 minuten matig intensief.

Overgewicht heeft een nadelige invloed op insuline. Gewichtsvermindering verbetert de werking van insuline. Regelmatig sporten en bewegen is daarom een uitstekende manier om je gewicht onder controle te krijgen en te houden. De rol van beweging in de behandeling van diabetes wordt nog te vaak vergeten. Naast voeding en insuline of tabletten is regelmatige lichamelijke activiteit de derde pijler waarop een goede behandeling van diabetes berust.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
Bij diabetes zijn er in principe geen beperkingen voor sport en bewegen. Het is belangrijk om frequentie, duur en intensiteit zorgvuldig op te bouwen naar minimaal een half uur per dag. Dit half uur kan in kleinere stukjes worden opgedeeld. Elke dag bewegen mag, maar af en toe een rustdag is niet verkeerd. Het samen met anderen sporten of bewegen heeft daarbij de voorkeur. Activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen, tai-chi, schaatsen en roeien maar ook klusjes thuis, dansen en tuinieren zijn passende vormen van bewegen. Bij een goede conditie en afwezigheid van gewrichtsklachten zijn onder andere ook volleybal, handbal, basketbal, hockey, voetbal, tennis, joggen, langlaufen, fitness en golf geschikt. Kies vooral wat je zelf leuk vindt! Wil je weten wat goed bij je past, vraag dan de sportarts om advies.

Bewegingsactiviteiten waarbij een hypo kan leiden tot levensgevaarlijke situaties zijn af te raden. U moet hierbij denken aan diepzeeduiken, bergbeklimmen, parachutespringen, surfen, auto-, motor- en vliegsporten en in je eentje zwemmen, kanoën of roeien. Heb je complicaties, zoals oog-, nier- of gevoelsafwijkingen of slagadervernauwing overleg dan eerst met je behandelend arts voordat je aan (intensieve) bewegingsactiviteiten deelneemt.

 

Tips voor sporten en bewegen met diabetes
Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen diabetes en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Kies een activiteit die je leuk vindt en die bij je past;
  • Beweeg samen met anderen die ongeveer net zo fit zijn als jij: leuk en motiverend!;
  • Bouw duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op;
  • Een half uur per dag actief bewegen is een gezond streven;
  • Vertel je begeleider/medesporter over je diabetes;
  • Doe in het begin en zeker bij intensieve lichaamsbeweging aan zelfcontrole;
  • Pas op basis van zelfcontrole je voeding en insuline of tabletten aan;
  • Sport niet met te lage of te hoge bloedglucosewaarden;
  • Draag goede schoenen;
  • Zorg dat je snel opneembare suikers bij je hebt (bijvoorbeeld dextro, frisdrank, sinaasappelsap, HyPower);
  • Controleer regelmatig je voeten op wondjes;
  • Laat blessures en wondjes goed behandelen; voorkomen is nog beter!;
  • Spuit bij voorkeur niet in lichaamsdelen die bij de sport actief zijn;
  • Vergeet vooral niet te genieten!

Als je niet precies weet welke activiteit wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Overleg altijd met een arts als je medicijnen gebruikt of intensiever wilt gaan sporten. Tijdens het bewegen verbruik je glucose. Hoe langer en vooral ook hoe intensiever je beweegt, hoe meer glucose je verbruikt. Bij een verhoging (of verlaging) van lichamelijke inspanning zul je je voeding en/of insulinedosis/aantal tabletten moeten aanpassen. Dit is zelfregulatie. Zelfcontrole en zelfregulatie zijn daarom essentieel bij intensief bewegen en sporten. Als je er nog niet veel ervaring mee hebt, kan je arts je hierover adviseren.

Aan de digitale sportarts kun je een vraag over stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.

Zoek een sportzorgprofessional