• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sport staat centraal in de Week van de Schildklier

Tijdens de Week van de Schildklier van 21 – 25 mei staat sporten met een schildklieraandoening centraal.
Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sport staat centraal in de Week van de Schildklier

 

Tijdens de Week van de Schildklier van 21 – 25 mei staat sporten met een schildklieraandoening centraal. In deze periode staan in veel Nederlandse ziekenhuizen vrijwilligers van Schildklier Organisaties Nederland (SON) in herkenbare stands paraat om belangstellenden te informeren over schildklieraandoeningen. De aftrap van de week is op 21 mei in Den Haag: minister Edith Schippers ontvangt uit handen van Daniëlle Oerlemans, voormalig topsporter en ervaringsdeskundige, het eerste exemplaar van het document ‘Schildklier en Sporten’.

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben een schildklieraandoening. Vaak met als gevolg levenslange medicatie, soms al vanaf de geboorte. Sommige kinderen worden geboren zonder of met een niet ontwikkelde schildklier. Een nieuwe schildklier bestaat nog niet en onderzoek naar oorzaken en oplossingen is kostbaar. SON stimuleert onderzoek om nieuwe behandelmethoden mogelijk te maken. In de toekomst misschien met een “kunst-schildklier”.

Sinds november 2012 zet Oerlemans zich in voor een bredere bekendheid van schildklieraandoeningen. Het thema Schildklier en Sporten is haar op het lijf geschreven. Hoewel haar sportcarrière tijdelijk negatief beïnvloed werd door haar schildklierstoornis, is zij blijven sporten en ook nu nog speelt sport een belangrijke rol in haar leven. Met name hypothyreoïdie kan een flinke impact hebben op fysieke prestaties en sportactiviteiten. Om meer inzicht te krijgen in deze problematiek wordt door het UMC Utrecht, Divisie Hersenen, Afdeling Revalidatie, Verplegingswetenschap & Sport momenteel het onderzoek ‘Hypothyreoïdie en beweegklachten’ uitgevoerd.

Strijd
“Bewegen kan altijd”. Onder dit motto worden schildklierpatiënten aangemoedigd en gesteund in hun strijd om een normaal leven te leiden waar bewegen en sport onderdeel van uitmaken. Dat verschillende specialisten, sportartsen, huisartsen en patiënten daarover ook weer heel diverse meningen hebben, is voer voor stevige discussies. In de Week van de Schildklier zijn deze te volgen via websites, fora, twitter en op bijeenkomsten in het land. Naast algemene publieke informatie richt de Week van de Schildklier zich op huisartsen. Voor hen is er op 23 mei een symposium in het UMC Utrecht. Gerenommeerde wetenschappers, patiënten en huisartsen delen de laatste kennis op schildkliergebied. Vaak duurt het lange tijd voordat een schildklierprobleem wordt vastgesteld en een behandeling start. Dat kan beter, aldus SON. Het symposium moet daaraan een impuls geven.

Voor nieuws en informatie: www.weekvandeschildklier.nl.  

 

 


Zoek een sportzorgprofessional