• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Tips voor de marathon van Sportzorg.nl

Zondag vindt de Amsterdam Marathon plaats. Sportzorg.nl geeft je de laatste tips!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Tips voor de marathon van Sportzorg.nl

De dag van de marathon
Kom uitgerust, op tijd en goed voorbereid naar de marathon toe. Slechts na een adequate voorbereidingsperiode, waarin ook afstanden die de marathon afstand benaderen gelopen dienen te worden, is men in staat om op een gezonde en verantwoorde wijze deze afstand af te leggen. Bekijk de weersomstandigheden en stem daar de kleding op af. Bij recente ziekten, griep of koorts perioden is het niet verstandig om zonder deskundig advies te gaan lopen; dit geldt ook bij twijfel over blessures. Op de marathon dag zelf zijn in het start/finish gebied deskundige artsen aanwezig om U op het laatste moment nog van advies te dienen. Beluister het radiofragment over het lopen van een marathon.

De marathon zelf
Bedenk dat grote hoeveelheden vast voedsel niet binnen twee uur voor de start genuttigd moeten worden i.v.m. mogelijke maag/darm bezwaren. Wel is het verstandig al voor de start te beginnen met drinken, zeker bij warm weer. Het is namelijk gebleken, dat men tijdens het hardlopen vrijwel altijd te weinig vocht tot zich neemt; dit valt dan te merken aan de geringe productie van donkere sterk geconcentreerde urine. Gebruik daarom frequent (ongeveer 200 ml per 15 min) de aangeboden dranken e.d. bij verzorgingsposten. Het hierdoor ontstane tijdsverlies verdient zich terug door een blijvend beter prestatievermogen tijdens de marathon. De dranken dienen koel te zijn en van hypo- of isotone samenstelling. Om een indruk te krijgen van het totaal gewichtsverlies over de hele marathon kunt U zich voor en na de wedstrijd wegen (in eigen beheer). Het verschil tussen beide gewichten minus 1 kg is het totaal vochtverlies; dit is meestal meer dan U verwacht.

Na de marathon
Zoek een rustige, beschutte en veilige plaats op om uit te rusten, verwissel van kleding of sla extra kleding om en ga douchen. Probeer wat vast voedsel en drank tot U te nemen om sneller te herstellen. Bij problemen of blessures zijn er tot na sluitingstijd medische hulpverleners (Rode Kruismedewerkers, sportmasseurs, fysiotherapeut en sportarts) aanwezig, die U op een deskundige manier kunnen helpen. Er kan tevens gebruik gemaakt worden van de diensten van sportmasseurs (ook voor de start). Houdt er rekening mee dat bij grote drukte de lopers van de hele marathon voorrang krijgen. Gelieve wel even te douchen voor de massage!

Heel veel succes zondag!!


Zoek een sportzorgprofessional