• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb steeds last van mijn heup tijdens een duurloop. Wat kan ik doen om de pijn te verhelpen?

Tijdens een langere duurloop krijg ik last van mijn heup. Dit begint al bij ca 6-8 km. Hierdoor is het niet fijn om nog verder te lopen maar zou graag langere afstanden willen proberen. Wat is hiervan de oorzaak en wat kan ik doen om de pijn te verhelpen? 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Ik heb steeds last van mijn heup tijdens een duurloop. Wat kan ik doen om de pijn te verhelpen?

Vraag van een sporter:

Tijdens een langere duurloop krijg ik last van mijn heup. Dit begint al bij ca. 6-8 km. Hierdoor is het niet fijn om nog verder te lopen maar zou graag langere afstanden willen proberen. Aan de schoenen ligt het niet want die heb ik inmiddels al vervangen maar de pijn blijft. Wat is hiervan de oorzaak en wat kan ik doen om de pijn te verhelpen?

Antwoord van de sportarts:

Een definitieve diagnose kan alleen gesteld worden door een lichamelijk onderzoek. Echter, als de pijn aan de buitenzijde van je heup is, is het meest waarschijnlijk een irritatie van een slijmbeurs of een strakke bindweefselpeesplaat ter plaatse.

  • Behalve je schoenen kan het komen doordat je continu loopt op een zijdelings iets aflopend wegdek.
  • Een andere oorzaak kan zijn een te korte spier/bindweefselplaat aan de zijkant van je bovenbeen.
  • En ten slotte is het mogelijk dat je een stoornis hebt in de beweeglijkheid van je onderrug en bekken.

Je kunt je loopafstand en loopsnelheid aanpassen zodat je de pijn NIET krijgt en vervolgens de loopsnelheid en loopafstand geleidelijk uitbreiden. Alle rekoefeningen van het bovenbeen zijn eveneens van belang, met name die van de buitenzijde van het bovenbeen. Ten slotte hebben core stability oefeningen nagenoeg altijd een gunstig effect op stabiliteit en beweegljkheid van je onderrug en bekken. Let ook op het zijdelings aflopen van je loopondergrond!

Als bovenstaande maatregelen geen effect hebben binnen ca. 3-4 weken adviseer ik je in overleg met je huisarts contact op te nemen met een sportarts of een sportfysiotherapeut. Deze kan de preciese diagnose stellen en je precies adviseren welke oefeningen je kunt doen.

 


Zoek een sportzorgprofessional