• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Wielrenners en mountainbikers onderschatten kans op ernstig hoofdletsel

Jaarlijks behandelen ziekenhuizen in ons land 3.800 wielrenners en mountainbikers na een val met de fiets. Van hen moet ongeveer 20% behandeld worden
Tekst gaat onder de afbeelding verder
Wielrenners en mountainbikers onderschatten kans op ernstig hoofdletsel

Jaarlijks behandelen ziekenhuizen in ons land 3.800 wielrenners en mountainbikers na een val met de fiets. Van hen moet ongeveer 20% behandeld worden voor hoofdletsel. Bijna een derde deel van de blessures aan het hoofd is hersenletsel, waarvan 4% zelfs zeer ernstig.

Hoofd- en hersenletsels zijn blessures waarvan de slachtoffers vaak langdurig hinder ondervinden. Het kan leiden tot concentratieverlies, vermindering van geheugen, chronische hoofdpijn en geïrriteerdheid.

Helm verkleint kans op hoofdletsel

Het dragen van een helm is dan ook verplicht bij officiële wedstrijden en wordt aanbevolen bij toertochten. Een helm beschermt de schedel tegen een harde klap bij een val. De krachten die normaal direct op de schedel komen, worden door de helm verdeeld over een groter oppervlak. Dit zorgt er voor dat de impact op de schedel veel minder is dan zonder helm en verkleint daarmee de kans op (ernstig) hoofdletsel. Het dragen van een helm is echter geen absolute garantie om hoofdletsel in alle omstandigheden te voorkomen. Want bij hoge snelheid onderuit gaan en bij frontale botsingen kan een helm onvoldoende bescherming geven.

Onderzoek, dat Consument en Veiligheid heeft uitgevoerd in samenwerking met de sportbonden Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), toont aan dat lang niet alle wielrenners en mountainbikers een helm dragen buiten de officiële wedstrijden en toertochten om.

Vooral tijdens recreatief fietsen en trainingen en wanneer niet in groepsverband maar alleen wordt gereden, wordt de kans op een val en het nut van een helm door sporters ernstig onderschat. En dat terwijl de gevolgen van een val net zo ernstig kunnen zijn.

"Mountainbikers en wielrenners onderschatten de gevolgen en de impact die hoofdletsel kan hebben op je dagelijks functioneren. De noodzaak van het dragen van een helm is voor de meesten geen vanzelfsprekendheid", constateert

Sophie de Vries, spoedeisende hulparts bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

Gebruik je kop, helm op

Om het besef van het preventieve effect van het dragen van een helm bij wiel-renners en mountainbikers te doen toenemen, hebben de KNWU, NTFU, de bij de sportbonden aangesloten fietsverenigingen, de gespecialiseerde fietswinkels in ons land en Consument en Veiligheid de handen ineen geslagen.

In de gezamenlijke campagne 'Gebruik je kop, helm op' vertellen slachtoffers hun eigen ervaringen hoe ze met de fiets en mountainbike onderuit zijn gegaan en wat de gevolgen zijn geweest. Door in te zoomen op de gevolgen, wordt de impact van een val met de fiets vergroot. Daarnaast is een actiepakket beschikbaar voor organisaties die de campagne lokaal willen ondersteunen.

Meer informatie over de campagne is te lezen op www.gebruikjekop.nl  

De Rabobank en Rabobank Wielerploegen, Hersenstichting Nederland, de BOVAG, Shimano, Le Champion evenementenorganisatie, Fiets en Fiets.nl van Sanoma Media en Wielerland hebben reeds toegezegd de campagne te ondersteunen.

 

 


Zoek een sportzorgprofessional