• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Padel: alles over de sport & blessures

Padel: dé sportrevolutie van de 21e eeuw die de wereld verovert! Een laagdrempelige sport die elementen van tennis en squash combineert. Maar wat is padel eigenlijk? Hoe beïnvloedt het de fysieke belasting van de padelspeler en wat heb je er allemaal voor nodig? Welke blessures komen voor bij padel en hoe kun je deze voorkomen? Op deze pagina zullen we je meenemen om deze vragen te beantwoorden en praktische tips te geven om veilig en en vol energie te kunnen padellen!

Op deze pagina geven wij antwoord op de volgende vragen over padel:

  1. Wat is padel?
  2. Waar komt padel vandaan en hoe is de padelsport ontstaan?
  3. Wat heeft padel voor invloed op de beweging en belasting?>
  4. Wat zijn de belangrijkste padel vaardigheden?>
  5. Wat heb je nodig om te padellen?
  6. Welke blessuregevoelige spelsituaties komen bij padel voor?
  7. Wat zijn de meest voorkomende blessures bij padel?
  8. Welke blessures komen ook regelmatig voor bij padel?
  9. Hoe voorkom je padel blessures?
Padel

Padel; wat is dat precies voor sport? 

Padel combineert de dynamische racketsport elementen van tennis en squash. Het wordt gespeeld op een rechthoekig veld, omringd door glazen wanden en hekwerk. Twee teams van twee spelers proberen de bal over het net te slaan en deze in het speelveld van de tegenstander te krijgen. Wat padel zo uniek maakt, is de strategie en techniek die bij dit spel komen kijken. De glazen wanden maken het mogelijk om de bal vanuit allerlei hoeken te spelen, wat voor onvoorspelbare en spannende rally's zorgt. Het is een sociale sport die snel te leren is, waardoor het geschikt is voor spelers van alle leeftijden en niveaus.

Padellen

Oorsprong Padel

Padel, de racketsport die we vandaag de dag kennen, vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het zonnige Spanje. Het verhaal begint in de jaren zestig, toen Enrique Corcuera, een Mexicaanse zakenman, een tennisbaan bouwde op zijn landgoed, maar merkte dat deze te klein was. Om het speelbaar te maken, plaatste hij muren rondom het veld. Dit was het allereerste 'padelveld'.

Het idee verspreidde zich snel door Spanje, en binnen de kortste keren werd padel een nationale favoriet. De sport trok spelers van alle leeftijden en niveaus, mede dankzij de eenvoudige regels en het feit dat de glazen wanden het spel spectaculairder maakten.

In de daaropvolgende decennia heeft padel zich geleidelijk aan wereldwijd verspreid. Het werd niet alleen populair in Zuid-Europese landen zoals Portugal, Italië en Frankrijk, maar ook in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en andere delen van de wereld.

Tegenwoordig (anno 2023) is padel een van de snelstgroeiende sporten ter wereld, met miljoenen enthousiaste spelers en een bloeiende professionele scene. De sport heeft zijn wortels stevig in de geschiedenis van Spanje, maar heeft zich ontwikkeld tot een internationale sensatie die mensen van over de hele wereld samenbrengt op de padelbaan.

Beweging en belasting padelspeler

Er zijn vijf unieke positieve effecten van padel op de padelatleet.

Padel bevordert de cardiovasculaire gezondheid

Padel is een intensieve sport waarbij de speler voortdurend in beweging is. Dit helpt bij het verbeteren van de algehele conditie en uithoudingsvermogen.

Padel vereist behendigheid en snelle reflexen in verscheidene richtingen

Die behendigheid en snelle reflexen komt de reactiesnelheid en de coördinatie van de speler ten goede. Dit kan leiden tot verbeteringen in de fysieke vaardigheden en het vermogen om snel te handelen.

Padel ontwikkelt je spieruithoudingsvermogen

Wat betreft kracht vereist padel niet dezelfde mate van kracht als sommige andere sporten, maar helpt het wel bij het ontwikkelen van spieruithoudingsvermogen, met name in de benen en de core (buik- en rugspieren). Dit komt omdat spelers herhaaldelijk moeten rennen, stoppen, draaien en snel van richting moeten veranderen.

Padel is goed voor je mentale fitheid

Padel is niet alleen goed voor je lichaam; het is ook goed voor je geest. Het vereist teamwork, strategisch denken en snelle besluitvorming. Het sociale aspect van de sport maakt het extra leuk, want je kunt het met vrienden en familie spelen.

Padel kan je lichaam verbeteren

Padel kan, vanwege de constante beweging en snelle sprints, bijdragen aan gewichtsverlies en de algehele lichaamssamenstelling verbeteren.

Kortom, padel heeft een positieve invloed op de fysieke gezondheid en conditie van de padelatleet door het bevorderen van cardiovasculaire fitheid, behendigheid, spieruithoudingsvermogen en reactievermogen.

Tien belangrijkste padel vaardigheden

1. Servicekunst bij padel

Het begint allemaal met de service! Je moet in staat zijn om de bal diagonaal over het net te slaan, zodat deze in het diagonale servicevak van je tegenstander stuitert. Werk aan je precisie en kracht om je service te verbeteren, en zorg ervoor dat je hiermee de start van de rally goed opzet.

2. Volleys bij padel

Padel draait om het netwerk en volleys zijn essentieel. Beheers de kunst van het raken van de bal voordat hij stuitert, zowel aan de voor- als achterkant van de baan.

3. Smashes bij padel

Smashen is een explosieve aanvalsslag die je kunt gebruiken om de bal hard en laag over het net te slaan. Het vereist timing, kracht en precisie om je tegenstanders te verrassen.

4. Lobjes bij padel

Een goede lob is van onschatbare waarde om je tegenstanders naar achteren te dwingen en de controle over het punt te behouden. Werk aan je techniek om de bal hoog en ver te laten stijgen.

5. Het 'Padel'- Muurtje

Padel wordt vaak 'tennis tegen de muur' genoemd vanwege de glazen wanden. Leer de kunst van het gebruik van de wanden om je schoten te variëren en je tegenstanders te verwarren.

6. Samenwerken bij padel

Padel is een dubbelspel, dus communicatie en samenwerking met je partner zijn van vitaal belang. Leer hoe je strategisch kunt spelen en wanneer je de leiding moet nemen.

7. Beweging bij padel

Wendbaarheid en snelheid zijn cruciaal in padel. Werk aan je voetenwerk om snel te reageren op de bewegingen van de bal en je tegenstanders.

8. Mentale weerbaarheid bij padel

Padel kan emotioneel uitdagend zijn. Ontwikkel een sterke geestelijke weerbaarheid om kalm te blijven onder druk en je concentratie te behouden.

9. Tactisch inzicht bij padel

Begrijp het spel, lees je tegenstanders en pas je strategie aan. Padel is een spel van slimme zetten en slimme beslissingen.

10. Passie en plezier bij padel

Last but not least, heb passie voor de sport en geniet ervan! De liefde voor padel zal je motiveren om te blijven groeien in je vaardigheden.

Tien zaken die je nodig hebt om te padellen

Welke 10 zaken zijn nodig om te kunnen padellen? Het goede nieuws is dat het niet veel vereist, en je kunt snel aan de slag. Hier is een handige 'padellijst' met wat je moet hebben voor je eerste padelavontuur.

1. Padelracket

Het belangrijkste hulpmiddel voor elke padelspeler is natuurlijk het padelracket. Er zijn verschillende modellen en merken beschikbaar, dus kies er een die bij jouw speelstijl past.

2. Padelballen

Zorg ervoor dat je een set padelballen hebt. Deze zijn speciaal ontworpen voor padel en bieden de juiste balans tussen stuitereigenschappen en duurzaamheid.

3. Padelbaan

Niet onbelangrijk.

4. Sportkleding bij padel

Trek comfortabele sportkleding aan, bij voorkeur ademend en geschikt voor intensieve activiteit. Vergeet je sportschoenen niet, idealiter met een goede grip om blessures te voorkomen. Er zijn speciale padelschoenen die geschikt zijn voor padelbanen om enkelblessures te voorkomen.

5. Zonnebril

Een zonnebril met UV-bescherming kan handig zijn op zonnige dagen wanneer je buiten padelt.

6. Pet

Ook een pet kan enorm handig zijn op zonnige dagen wanneer je buiten padelt en smashes tegen de zon in wilt pakken!

7. Hydratatie

Hydratatie is cruciaal tijdens het sporten, dus neem altijd een waterfles mee om gehydrateerd te blijven.

8. Zonnebrandcrème

Als je buiten speelt, is het verstandig om je huid te beschermen tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge SPF is een must.

9. Positieve houding

Breng een positieve houding en enthousiasme mee! Padel is een geweldige sport om van te genieten met vrienden en familie.

10. Medespeler en tegenstanders

Ten slotte speel je padel 2 tegen 2, derhalve heb je altijd een medespeler en twee tegenstanders nodig om de sport te kunnen spelen (alhoewel er sporadisch ook singlebanen aanwezig zijn).

En dat is het! Met deze basisuitrusting ben je klaar om de padelbaan op te stappen en plezier te hebben. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde speler; padel is een sport die voor iedereen toegankelijk is. Dus verzamel je spullen en ga ervoor!

Vijf blessuregevoelige spelsituaties bij padel

Er zijn meerdere blessuregevoelige spelsituaties die zich voordoen bij padel; hieronder hebben we de 5 belangrijkste blessuregevoelige spelsituaties op een rij gezet.

1. Snelle stopbewegingen, verdraaiingen en draaibewegingen

Omdat padelbanen vaak uit kunstgras bestaan, kunnen spelers uitglijden bij het maken van snelle bewegingen of bij het proberen direct te stoppen na een sprint om bij de bal te komen Dit kan leiden tot verstuikingen of blessures aan de enkels. Bovendien kunnen ook snelle draaibewegingen bij het proberen te anticiperen op de bal of bij het snel willen veranderen van richting leiden tot verdraaiingen van enkels, knieën of heupen.

2. Balsnelheid

Padelballen kunnen met hoge snelheid worden geslagen, met name tijdens het uitvoeren van smashes. Als de ontvangende speler niet adequaat en snel genoeg anticipeert of, kan dit leiden tot blessures zoals blauwe plekken of zelfs breuken1. Let er met name op dat dit ook oogblessures kan veroorzaaken2,3.

3. Botsingen met mede-padelspelers

Omdat padel een dubbelspel is, kunnen spelers per ongeluk tegen elkaar aan botsen tijdens het spelen. Dit kan leiden tot kneuzingen/blauwe plekken en andere kleine blessures.

4. Overbelasting door (te) vaak padel spelen

Herhaalde bewegingen, zoals het slaan van de bal en het rennen op de baan, kunnen leiden tot overbelasting van spieren en gewrichten, wat kan resulteren in blessures zoals tenniselleboog (padelelleboog) of knieblessures4.

5. De interactie met de glazen wanden

Spelers moeten voorzichtig zijn bij het spelen van ballen die dicht bij de glazen wanden zijn, om te voorkomen dat ze de wanden raken en zichzelf blesseren (met name hoofdblessures, zoals een hersenschudding kunnen voorkomen)1.

padel-banner.png

Drie meestvoorkomende blessures bij padel

Padelblessures bij padel kunnen jou als padelspeler helaas van de baan houden. Om goed te weten welke blessures er voorkomen, hebben we de meest voorkomende blessures op een rij gezet. De informatie die gegeven wordt is gebaseerd op een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel4 . Om een en ander in perspectief te plaatsen, is het belangrijk te benoemen dat er uit deze studie naar voren kwam dat er ongeveer 3 blessures voorkomen per 1000 uur training van padel en 8 blessures voorkomen per het spelen van 1000 wedstrijden. Bovendien kwam er uit deze studie naar voren dat padel spelers (onafhankelijk van niveau) aangaven dat 6-10 uit de 10 spelers ooit een blessure hadden gehad gedurende hun carrière ten gevolge van het spelen van padel. Een overzicht van de top 3 meest voorkomende blessures vind je hieronder.

1. Tenniselleboog (ook wel laterale epicondylitis) bij padel

Padelspelers lopen het risico op tenniselleboog (eigenlijk dus een padelelleboog) ook al is het een andere sport dan tennis. De herhaalde bewegingen van het slaan van de bal en het gebruik van de racket kunnen leiden tot overbelasting van de pezen in de elleboog, wat pijn en ongemak veroorzaakt.

2. Acute spierblessures bij padelsport

Het onderzoek toonde aan dat spierblessures ook vaak voorkomen bij spelers die de sport padel uitvoeren. Denk hierbij aan acute hamstringblessure en kuitblessures waarbij er bijvoorbeeld een scheur(tje) in de spier kan ontstaan tijdens het uitvoeren van een snelle sprint of een snelle beweging om de padelbal te halen4,5.

3. Knieblessures door padelsport

Onder de meestvoorkomende knieblessures bij padel verstaan we vaak de patellapeestendinopathie (knieschijfpeesoverbelasting), ook wel aangeduid als 'Jumpers knee'6. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn bij zowel recreatieve als elite padelspelers. Knieschijfpeesoverbelasting komt door herhaalde sprongen en zijwaartse bewegingen, snelle stops en starts, en richtingsveranderingen. Kenmerken van patellatendinopathie zijn pijn gelokaliseerd aan de onderkant van de knieschijf en pijn die verband houdt met belasting, wat verergert bij energieopslag en energieafgifte binnen de pees, zoals bij springen, landen, wenden en draaien. Andere veelvoorkomende knieblessures bij padel zijn meniscusletsels en letsels aan de binnenband van de knie.

Welke blessures komen ook regelmatig voor bij padel?

Naast de hierboven beschreven blessures, zijn er ook nog andere blessures die regelmatig voorkomen bij padel. Een overzicht hiervan vind je hieronder.

Enkelverzwikkingen bij padel

Enkelverzwikkingen komen ook regelmatig voor bij padelspelers7. De snelle bewegingen, draaiingen en het spelen op een kunstgrasoppervlak kunnen leiden tot verzwikte enkels. Dit type blessure komt vaak voor bij het stoppen na een sprint of bij het maken van onverwachte bewegingen naar de zijkant.

Lage rugpijn bij padel

Door de continue vereiste draaibewegingen en het moeten buigen en strekken van de rug om bij lage ballen te kunnen komen kan men last krijgen van lage rugpijn ten gevolge van overbelasting8,9.

Schouderblessures bij padel

Het herhaaldelijk slaan van de bal, het vaak uitvoeren van smashes, en het gebruik van het racket (zonder snaren) kan leiden tot schouderblessures bij padelspelers. Alhoewel schouderblessures vaak voorkomen, is specifieke kennis ten aanzien van welke specifieke blessures van de schouder voorkomen nog beperkt4,10. In de verschillende artikelen die beschikbaar zijn gaat het met name om overbelastingen van pezen en spieren rondom de schouder die voor de rotatiebewegingen zorgen (rotator cuff, in het Nederlands ook wel de rotatorenmanchet).

Hoofd- en oogletsels bij padel

Hoewel zeldzaam, kunnen blessures aan het hoofd en de ogen optreden als gevolg van onbedoeld contact met de bal of de wanden2,3.

Blauwe plekken en kneuzingen bij padel

Door de hoge snelheid waarmee de bal wordt gespeeld en het contact met de wanden of medespelers, lopen padelspelers het risico op blauwe plekken en kneuzingen, vooral op de benen en armen.

Blessures bij padel voorkomen

Uiteraard is het enorm belangrijk voor padelspelers om zich bewust te zijn van de blessures om zo preventieve maatregelen te nemen. 

  1. goede warming-up om de relevante spiergroepen op te warmen;
  2. het dragen van de juiste uitrusting;
  3. het correct uitvoeren van technieken;
  4. het versterken van de relevante spiergroepen om blessures te voorkomen of te verminderen.

Het raadplegen van een medische professional bij blessures is daarbij essentieel voor een juiste diagnose en een zo vroeg mogelijk behandeling. Om in contact te komen met een medisch professional kun je zoeken naar een professional bij jouw in de buurt.

Zoek een sportarts of ander medisch professional

 

Jari Dahmen

Jari is arts-assistent/onderzoeker, geboren te Amsterdam, zit momenteel in zijn afrondende fase van zijn promotieonderzoek aan de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Amsterdam UMC naar de (vroeg)detectie en behandeling van kraakbeenletsels van de enkel. Hierin wordt hij gesuperviseerd door zijn promotor Professor Gino Kerkhoffs.

Als tennisser en tennisfan ontdekte hij zelf ook het plezier van padel. Na de 2-wekelijkse afdelings-brede padelactiviteit idee ontstond het idee om uit te zoeken welke blessures met name bij Padel voorkomen, wat resulteerde in een gepubliceerd wetenschappelijk artikel in het vooraanstaande blad BMJ Open Sport & Exercise Medicine. Het artikel is hier te vinden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37337550/

 

Zoek een sportzorgprofessional