• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

‘Snapping hip’ (knakkende heup)

Ken je dat? Een knakkend gevoel aan de zijkant of voorzijde van de heup, soms gepaard gaande met pijn? Het probleem kan binnen of buiten het heupgewricht liggen. Maar wat is het? Hoe vaak komt het voor? En bij welke sporten komt een 'snapping hip' voornamelijk voor?

'Snapping hip' in het kort

  • Een ‘snapping hip’ is een knakkende heup
  • Meestal is het knakken van de heup pijnvrij
  • Rekoefeningen kunnen het knakken buiten het heupgewricht verhelpen en problemen voorkomen
  • Bij een probleem in het heupgewricht is de behandeling anders (afhankelijk van het precieze probleem)

Hoe vaak komt een 'snapping hip' voor?

Het komt veel voor, met name in de groei. Omdat het meestal pijnvrij is weten we niet precies hoeveel mensen er last van hebben.

Bij welke sporten komt een 'snapping hip' voor?

Het kan bij alle sporten voorkomen, maar dansers en hardlopers hebben er vaak last van.

Wat kan ik zelf doen bij een 'snapping hip'?

Je hoeft niet direct de training aan te passen, tenzij het knakken pijnlijk is. Het is vooral belangrijk om te starten met een goede warming up. 

Oefeningen bij snapping hip

Naast een goede warming up zijn rekoefeningen belangrijk, met name de grote bovenbeenspieren. Voorbeelden van oefeningen zijn hier te vinden:

Oefeningen patellapeesklachten (knie)

Oefeningen lies

De rekoefeningen kun je goed zelf uitvoeren. Eventueel kan een (sport)fysiotherapeut je helpen. De (sport)fysiotherapeut kan bekijken of de lichaamshouding bijdraagt aan het probleem. Als dit het geval is, dan zal je lichaamshouding moeten worden gecorrigeerd.

Knakken heup geeft pijnklachten

Het sporten en bewegen hoef je niet te staken. Als het knakken toch pijnklachten geeft, dan is het verstandig om het sporten op geleide van klachten aan te passen. Indien er ondanks relatieve rust toch pijnklachten blijven bestaan, kan een (sport)arts een analyse van de klachten doen en onderzoek naar afwijkingen in het heupgewricht.

Verschijnselen van een 'snapping hip'

Een 'snapping hip' geeft vooral een knakkend gevoel van de heup. Dit kun je aan de voorzijde of aan de buiten-zijkant voelen. Met de hand kun je ook het verspringen van een pees voelen. Het kan vaak een vreemd en soms ook beangstigend gevoel zijn, maar meestal is het pijnvrij.

Hoe kun je een 'snapping hip' als blessure vaststellen?

De arts kan met het verhaal van de klachten en het lichamelijk onderzoek het probleem vaststellen. Als de klachten plotseling na een ongeluk of val ontstaan zijn, zijn aanvullende onderzoeken vaak wel nodig.

Hoe ontstaat een 'snapping hip'?

Bij een oorzaak buiten het heupgewricht (extra-articulair), verspringt er door het bewegen van de heup een pees. In de groei kan dit vaker gebeuren, doordat door toegenomen lengte van het bot de pezen en spieren meer gespannen staan. Als er een pees of slijmbeurs geïrriteerd raakt, kan dit verspringen pijnlijk zijn.

Als er een probleem in het heupgewricht (intra-articulair) is, kan er soms een ander soort knakken van de heup zijn. Als klachten heel plotseling zijn ontstaan, pijnlijk zijn of voorafgegaan zijn door een ongeluk of val, is het verstandig om een arts te raadplegen. Meer lezen over problemen in het heupgewricht kun je vinden op de pagina heupblessure

'Snapping hip' tijdens groei

Het komt vaak voor in de groei, maar verspringen van een pees is niet echt een blessure. Het (onnodig) vaak uitlokken van het knakkende gevoel kan wel de pees of onderliggende slijmbeurs doen irriteren.

Behandelbeleid bij een 'snapping hip'

Met de rekoefeningen krijgen de pees en spieren wat meer lengte en staan niet meer gespannen als een snaar. Hierdoor zal de pees minder snel knakken. 

De behandeling zal voornamelijk gericht zijn op het verbeteren van de functie van de heup, tot rust brengen van de aangedane structuren, het aanpassen van het looppatroon en het opstellen van een aangepast trainingsschema. Een (sport)fysiotherapeut kan hierbij helpen. Bij een afwijking in het heupgewricht is de behandeling en herstel sterk afhankelijk van het precieze probleem.

Voorkomen (preventie) van een 'snapping hip'

Een goede warming up, rekoefeningen en de juiste houding kunnen problemen voorkomen. Besteed hier voldoende aandacht aan.

Sandra Chung, sportarts

Sandra Chung is teamarts van KNKV U17 en U19 en onder andere werkzaam bij Jessica Gal Sportartsen op locatie Amsterdam en locatie Haarlem. Sportarts Sandra Chung is lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde. 

Referenties:

  • Lewis, C L. (2010). Extra-articulair snapping hip: a literature review. Sports Health, 186-189.
  • Nolton EC, Ambegaonkar JP. Recognizing and Managing Snapping Hip Syndrome in Dancers. Med Probl Perform Art. 2018 Dec;33(4):286-291.
  • Potalivo G, Bugiantella W. Snapping hip syndrome: systematic review of surgical treatment. Hip Int. 2017 Mar 31;27(2):111-121

Willemijn Diemer, basisarts en sportarts i.o.

Willemijn is sportarts in opleiding bij Sportmedische Centra Plemper.

Zoek een sportzorgprofessional