• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Turfteen / Grasteen

Een kneuzing van het eerste MetaTarsoPhalangeale gewricht of MTP-1

Turfteen in het kort:

  • Een turfteen is een kneuzing van het weefsel om het gewricht aan de basis van de grote teen.
  • In ernstige gevallen kan de peesplaat van de voet ook gescheurd zijn.
  • Deze blessure geeft pijn bij belasten en buigen van de grote teen.
  • Met rust wordt deze blessure behandeld.
Turfteen of grasteen

Wat is een turfteen?

Een turfteen is een kneuzing van het weefsel om het gewricht aan de basis van de grote teen (het eerste MetaTarsoPhalangeale gewricht of MTP-1). Dit geeft op deze plek pijn, die toeneemt bij belasten en buigen van de teen. Ook kan er roodheid en zwelling te zien zijn. Bij een ernstige kneuzing kunnen omliggende structuren, zoals de peesplaat van de voet, ook beschadigd zijn. Een geforceerde buiging, ook wel dorsaalflexie, met veel kracht is vaak de oorzaak van deze blessure.

Bij een tegenovergestelde geforceerde beweging (plantair flexie) van de grote teen kan een vergelijkbare kneuzing ontstaan. Dit wordt meer gezien bij sporten in het zand, zoals beachvolleybal en wordt ook wel zandteen genoemd.

Bij welke sporten komt een turfteen voor?

Het wordt vooral veel gezien bij American football en rugby. Bij sporten waar sporters met kracht afzetten komt het ook voor. Denk aan voetbal, hardlopen en ballet.

Hoe vaak komt een turfteen voor?

In een Amerikaans onderzoek door Rodeo en zijn collega’s in 1990 wordt beschreven dat het voorkomt bij 45% van de professionele American football spelers. Algemene cijfers zijn niet bekend.

Sprint-turfteen

Hoe ontstaat een turfteen?

Door een geforceerde diepe buiging (dorsaalflexie) van de grote teen ontstaat deze blessure. Dit kan typisch gebeuren als iemand gehurkt zit met de tenen op de grond en de hiel van de grond af. Als er in deze positie een kracht inwerkt op de voet, zoals een vallende medespeler, ontstaat de blessure. Ook het afzetten voor een sprint of sprong waarbij de tenen pas later meekomen, kan een oorzaak zijn.

Verschijnselen van een turfteen

Acuut pijn aan de basis van de grote teen. Hierbij kan er een zwelling en roodheid ter plaatse te zien zijn. De pijn neemt toe bij het belasten of buigen van de grote teen. In ernstige zeldzame gevallen kan een standsafwijking van de grote teen te zien zijn.

Hoe kan de blessure vastgesteld worden?

Het is een diagnose die de arts kan stellen met het verhaal over de klachten en met het doen van lichamelijk onderzoek. Aanvullende onderzoeken met bijvoorbeeld foto’s of scans kunnen gedaan worden om de ernst van de blessure vast te stellen of om andere aandoeningen uit te sluiten.

Wel of niet doorgaan met sporten?

Aanpassen van de training of tijdelijk onderbreken wordt aangeraden. Een vervangende sport die de klachten niet uitlokt, bijvoorbeeld het trainen van het bovenlichaam, kan een prettige (tijdelijke) oplossing zijn.

Risicofactoren ontstaan turfsteen

Spelposities waarbij gehurkt zitten op de tenen met de hiel van de grond noodzakelijk is, zijn een risicofactor. Er zijn aanwijzingen dat het spelen op een kunstmatige ondergrond, zoals kunstgras, ook sneller deze blessure geeft. Het is mogelijk dat het dragen van slap schoeisel ook een verhoogd risico geeft.

Wat kan ik zelf doen bij een turfteen?

Rust, koelen met een cold-pack, compressie en de voet hoog houden zijn aanbevolen in de acute situatie. Indien nodig mogen pijnstillers genomen worden. Er zijn aanwijzingen dat ontstekingremmende pijnstillers (NSAID’s) hierbij het meeste effect hebben. Deze kunnen gedurende twee weken genomen worden volgens de gebruiksaanwijzing. Raadpleeg bij langer gebruik een arts.

Rust blijft ook in het latere stadium van behandeling belangrijk. Sporten en bewegingen die geen klachten geven, mogen wel uitgevoerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het trainen van het bovenlichaam. Afhankelijk van de ernst van de blessure kun je de grote teen tapen of schoenen met een stugge stevige zool dragen.

Trainingsaanpassingen turfteen

Bij de meest milde vorm van deze blessure kun je rustig trainen op geleide van de klachten. Indien pijnklachten toch duidelijk aanwezig zijn, is het verstandig om de grote teen te ontzien. Dit kan door bijvoorbeeld het bovenlichaam te trainen of te fietsen met de hak op de trappers met schoenen met stugge zool aan.

Oefeningen bij turfteen

Een (sport)fysiotherapeut kan helpen met oefeningen om activiteiten weer rustig op te bouwen. Afhankelijk van de ernst van de blessure moet snel gestart worden met oefeningen om het gewricht soepel te houden. Gerichte krachtoefeningen van de benen en voeten kunnen mogelijk ondersteunen in afzet en opvang van krachten op het gewricht.

Behandelbeleid bij een turfteen

Rust, koelen met een cold-pack, compressie en de voet hoog houden zijn aanbevolen in de acute situatie.

Na een periode van rust of aangepaste activiteit kun je de activiteiten weer langzaam opbouwen. Eventueel kan ter ondersteuning de grote teen ingetaped worden, waarbij de teen iets naar beneden geduwd wordt en beperkt wordt in beweging. Een stevige schoen met stugge zool kan ook ondersteuning bieden. Hiervoor kun je advies van een podotherapeut overwegen. 

Een operatieve ingreep kan met name bij verplaatste breuken, ruptuur van de plantaire plaat en een instabiel gewricht overwogen worden, maar is gelukkig zelden nodig.

Naam 'turfteen'

De blessure wordt turfteen genoemd, omdat het voor het eerst werd beschreven bij voetballers die op kunstgras speelden, wat een hardere ondergrond is dan gras, waardoor de afleidingskracht toeneemt met teendorsiflexie tijdens het afzetten en dus het risico op hyperextensie en turfteen. Turfteen kan voorkomen in elke sport met sprinten of springen die geforceerde hyperextensie van de grote teen veroorzaakt (bijv. honkbal, voetbal, gymnastiek). Het kan ook chronisch optreden bij herhaalde hyperextensie van de grote teen (bijvoorbeeld bij dansen).

Zoals bij elke verstuiking, is de ernst van een MTP-gewrichtsblessure van de grote teen graad I, II of III.

  • Bij graad I verwondingen verdwijnen de symptomen meestal binnen een week of twee.
  • Bij graad II verwondingen duren de symptomen > 2 weken.
  • Bij de zeldzame graad III-verwondingen (volledige breuk van het plantaire ligamentcomplex) houden de symptomen langer dan enkele weken aan en omvatten aanhoudende moeilijkheden bij het bewegen van de grote teen.

Onbehandelde verwondingen aan turfteen kunnen leiden tot chronische MTP-gewrichtsstijfheid.

Hervatten activiteiten bij of na turfteen

Pijnklachten moeten afgenomen zijn en bij hervatten van de activiteiten niet toenemen. Is dit toch het geval, dan moet het trainingsschema weer aangepast worden. Stijfheid van het gewricht is veelvoorkomend, met name de eerste weken. In enkele gevallen is een stijf gewricht een blijvende klacht. Bij blijvende en/of terugkerende klachten is verder aanvullend onderzoek te overwegen in samenwerking met de sportarts.

Voorkomen (preventie) van een turfteen

Een juiste afzet en sprinttechniek kunnen mogelijk problemen voorkomen. Gerichte krachttraining van de benen kan hier bij ondersteunen. Voorbeelden van oefeningen voor de beenspieren zijn te vinden op de pagina 'Beenspieroefeningen'. Mogelijk kunnen het dragen van stevige schoenen en vermijden van kunstgras deze blessure helpen voorkomen.

Referenties

  1. Metatarsophalangeal (MTP) Joint Sprain (Turf Toe). By Paul. L.Liebert, MD, Tomah, Memorail Hospital, Tomah, WI.
  2. Aran F, Ponnarasu S, Scott AT. Turf Toe. [Updated 2021 Oct 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507810/
  3. Maas, N.M.G., van der Grinten, M., Bramer, W.M. et al. Metatarsophalangeal joint stability: a systematic review on the plantar plate of the lesser toes. J Foot Ankle Res 9, 32 (2016). https://doi.org/10.1186/s13047-016-0165-2
  4. Faltus, John et al. “Case series of first metatarsophalangeal joint injuries in division 1 college athletes.” Sports health vol. 6,6 (2014): 519-26. doi:10.1177/1941738114527546
Zoek een sportzorgprofessional