• Snel herstel met onze oefeningen
 • Trainingsprogramma’s op maat
 • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

10.000 stappen: ‘magische drempel’ voor goede gezondheid of een mythe?

Het is algemeen bekend dat regelmatig bewegen zorgt voor een betere gezondheid. Een populaire manier om aan onze dagelijkse beweging te komen is wandelen. Wandelen is laagdrempelig en weinig belastend voor botten en spieren waardoor het erg toegankelijk is voor veel mensen. Het dagelijks doel van veel mensen is om minimaal 10.000 stappen per dag te zetten. Maar zorgt het zetten van 10.000 stappen per dag wel voor een betere gezondheid? Moeten we ons echt richten op deze “magische drempel” of is het slechts een mythe?

Medicus Online heeft uitgezocht of er eigenlijk wel wetenschappelijk bewijs is voor de bewering dat 10.000 stappen per dag zorgt voor een betere gezondheid. Of zijn die 10.000 stappen onzin? De belangrijkste feiten hebben ze op een rij gezet.

4 feiten over 10.000 stappen

 1. Bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid;
 2. De gemiddelde Nederlander zet ongeveer 6.000 stappen per dag;
 3. Om 4.000 extra stappen per dag te zetten, moet je ongeveer een half uur wandelen;
 4. 10.000 stappen komt overeen met ongeveer 7 tot 8 kilometer wandelen.

Dagelijkse portie fysieke activiteit

Bewegen is belangrijk en wandelen kan een manier zijn om aan de dagelijkse portie fysieke activiteit te komen. Het kan ook een laagdrempelige manier zijn om calorieën te verbranden voor mensen die willen afvallen.

Bekijk ook de Infographic. Er zijn namelijk (nog) meer manieren om te bewegen en gezond te blijven.

Onderzoek 10.000 stappen

Er is volop onderzoek gedaan naar de magische 10.000 stappen. Medicus Online heeft deze onderzoeken onder de loep gehouden. Vier van de zeventien wetenschappelijke studies onderzochten het verband tussen het aantal stappen en het optreden van hart- en vaatziekten en in totaal keken vijf van de zeventien studies naar het verband tussen het aantal stappen en het risico op vroegtijdig overlijden.

Medicus Online geeft antwoord of jij je nu blind moet staren op die ‘magische’ 10.000 stappen. Of kan het ook anders?

Thijs, Stijn en Harsh: Medicus Online

Stijn, Thijs en Harsh studeerden in 2017 af. Daarna scheidden hun professionele wegen; Stijn is in opleiding tot sportarts, Thijs en Harsh doen promotie onderzoek.

Na de opleiding hebben ze altijd een hechte vriendschap behouden en met Medicus Online komen ook hun professionele wegen weer bij elkaar. Door hun ervaring en expertise te combineren met hun passie voor sport en gezondheid zijn zij in staat om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek te interpreteren en dit te vertalen naar begrijpelijke informatie.   

Op Medicus Online vind je betrouwbare informatie over een gezonde leefstijl. Zij hanteren zes principes die verwoorden waar ze voor staan en waar ze naar streven.

 1. Ze gebruiken wetenschappelijk onderbouwde informatie
 2. Ze maken moeilijke informatie begrijpelijk
 3. Ze staan open voor aanvullingen en discussies
 4. Ze zijn volledig onafhankelijk
 5. Ze geven informatie, geen advies
 6. Ze zijn transparant en streven naar zelfverbetering

 Bekijk de website van Medicus Online voor meer informatie.