• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Boek: Leren Revalideren

Je blessure is een tegenslag en het zal helaas niet de laatste tegenslag zijn in je revalidatieproces. Juist díe momenten bieden jou de kans om er sterker uit te komen. Uit talloze onderzoeken is namelijk gebleken dat je psychologische vaardigheden kan ontwikkelen om je revalidatie te optimaliseren. Zo vergroot je de kans sneller terug te keren in je sport wanneer je werkt aan vaardigheden als doelen stellen en visualisatie. Deze vaardigheden vragen tijd en training. Denk maar eens terug aan toen je met je sport begon, het kostte tijd en moeite om beter te worden en iets nieuws onder de knie te krijgen. Trainen loont. De inzichten die je opdoet en de vaardigheden die je leert tijdens je revalidatie, zijn ook nuttig en toepasbaar als je weer volop aan het sporten bent. Ook dan kun je ze inzetten om je prestaties te verbeteren. Veel sporters zeggen niet voor niks na een heftige blessure dat ze er sterker uit zijn gekomen

Blogs Leren Revalideren

Sportpsychologen Afke van de Wouw en Yara van Gendt hebben het boek Leren Revalideren geschreven voor geblesseerde sporters.  Woensdag 1 december 2021 komt het boek uit. Als voorproefje hebben Van de Wouw en Van Gendt een serie blogs geschreven. In deze serie blogs zullen zij de zeven fases waar het boek uit bestaat, bespreken. De komende periode verschijnen de blogs op de website van Sportzorg.nl.

Werkbladen op website lerenrevalideren.nl

Tijdens het lezen van de blogs kom je werkbladen tegen. Deze zijn terug te vinden op www.lerenrevalideren.nl. Op de website vind je ook podcasts, audio-oefeningen, video’s en boeken.

Schrijvers Leren Revalideren

De schrijvers van het boek Leren Revalideren zijn Afke van de Wouw en Yara van Gendt, experts op het gebied van blessures en operaties. Zowel vakinhoudelijk als ervaringsdeskundigen.

Afke van der Wouw is sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut. Ze heeft zelf diverse operaties ondergaan, waaronder twee aan haar hart. Yara van Gendt is Sportpsycholoog VSPN®, Psycholoog NIP en heeft op haar achttiende een ernstig auto-ongeluk gehad waar ze na een lange revalidatie met meerdere operaties weer helemaal van hersteld is.

Wij zijn er sterker uitgekomen door onder andere het delen van onze gevoelens en gedachten met de mensen om ons heen. Zowel de frustratie van meer willen dan je kan, als de blijdschap dat je überhaupt nog in leven bent. Door onze tegenslagen zijn we nieuwsgierig geworden naar de achterliggende theorieën en hoe we deze kunnen toepassen. Daarom willen we graag onze ervaringen, met onderbouwing van de wetenschap, met jou delen.

Op de foto: Afke van de Wouw (links) en Yara van Gendt (rechts)

Begeleiding sportpsycholoog

Tijdens je revalidatie gaat het vaak vooral over je blessure en is er over het algemeen weinig aandacht voor jouzelf. Wij zijn van mening dat je je geblesseerde lichaamsdeel niet los kunt zien van jezelf. Zo’n blessure doet iets met je. Het is een grote tegenslag waar je mee om moet leren gaan. Daar kan een sportpsycholoog je goed bij helpen. Niet alleen op de momenten dat je er helemaal doorheen zit, maar als vast onderdeel van je revalidatie.

Een sportpsychloog zou daarom in onze ogen standaard bij elk revalidatietraject betrokken moeten zijn. Zoals je gaat lezen, valt op dit vlak namelijk veel winst te behalen.

Zo kan je bijvoorbeeld bij een sportpsycholoog terecht om te bespreken welke factoren van invloed zijn op jouw revalidatie. Je kunt samen kijken welke tools je revalidatietraject een boost gaan geven. Bij een sportpsycholoog kun je uiteraard je verhaal kwijt (met de daarbij horende gedachten en gevoelens), maar hij/zij geeft je ook inzicht in wat er nodig is voor optimale prestaties, in dit geval optimaal revalideren. Samen met de sportpsycholoog kun je gaan onderzoeken waar jij al goed in bent en wat je mogelijk nog kunt verbeteren. Vervolgens ga je samen vaardigheden trainen die ervoor zorgen dat je deze rotperiode optimaal door gaat komen.

Neem contact op met sportpsycholoog