• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Blog 5: De comebackfase

Als je door de (para)medici genezen bent verklaard, wil dat nog niet zeggen dat je er helemaal klaar voor bent om je sport weer volledig op te pakken. Het blijkt namelijk dat elk type weefsel in je lijf een eigen hersteltijd heeft. Zo herstelt bijvoorbeeld peesweefsel langzamer dan spierweefsel, maar weer sneller dan zenuwen.

Ook kan het zijn dat je blessure zelf al helemaal hersteld is, maar dat je zelf nog steeds twijfels hebt, gespannen, onzeker en misschien angstig bent voor de eerste training en/of wedstrijd. Dat is heel begrijpelijk en normaal. Er wordt dan gesproken over het verschil tussen physical and psychological readiness.

Kortom: fysiek herstel en mentaal herstel zijn onafscheidelijk van elkaar. En dat bespreken Afke van de Wouw en Yara van Gendt in blog 5.

Wat belemmert je tijdens je come-back?

Uit onderzoek blijkt dat de angst om opnieuw geblesseerd te raken, de belangrijkste emotionele factor is bij het terugkeren naar sport. Bij sporters die hun voorste kruisband gescheurd hadden, bleek ruim een derde niet meer terug te komen op zijn oude niveau ondanks een volledig herstelde knie. Voornaamste redenen daarvoor waren: geen vertrouwen in de knie, angst voor een nieuwe blessure en een slechte kniefunctie. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen kan als buffer functioneren voor je angst rondom je blessure.

Ik bleef nog een tijd trainen en spelen als amateur, maar ik merkte dat ik niet meer goed voluit durfde te spelen. Ik was bang om opnieuw iets te breken.

Rugbyster Paula Christina Schouten in Het Parool (29 juni 2019)

Angst is een onderdeel van de revalidatie. Als je na de operatie de eerste stap zet, is er angst. Bij de volgende stap heb je de angst van de eerste stap overwonnen, omdat er dan vertrouwen is. Zo ga je steeds een stap verder.

Voetballer Ruud van Nistelrooy in Voetbal International

3 stappen om je sport te hervatten na een revalidatietraject

Natuurlijk is het spannend om weer te beginnen na een lang revalidatietraject, dus een beetje angst is niet meer dan normaal. 

  1. Ga na welke angsten je hebt;
  2. Maak je angsten bespreekbaar;
  3. Voorkom wegstoppen van je angst.

 Hoe? Lees hieronder de uitleg.

Hoe pak jij je angst aan om je sport te hervatten na een revalidatietraject?

Natuurlijk is het spannend om weer te beginnen na een lang revalidatietraject, dus een beetje angst is niet meer dan normaal.

1. Ga na welke angsten je hebt

Allereerst is het goed om bij jezelf na te gaan welke angsten je hebt. Met behulp van het werkblad ‘Angstpiramide’ kun je je angsten in kaart brengen en in volgorde van moeilijkheid zetten in de vorm van een piramide. Als je alle (mogelijke) angsten voor jezelf helder hebt, kun je je er beter op voorbereiden en de piramide stapje voor stapje beklimmen.

2. Maak je angsten bespreekbaar

Bedenk daarna wat je kunt doen als je angst voelt en met wie je dat kunt delen. Met iemand praten over je angsten neemt vaak al spanning weg en je kunt dan ook samen naar oplossingen zoeken. Ook is het goed om te (leren) accepteren dat angst een onderdeel van de revalidatie is. Het is erg vervelend, maar hoort er wel bij.

3. Voorkom wegstoppen van je angst

Probeer je angst niet te verbergen of weg te stoppen, want dan bouw je vaak meer spanning op waardoor je krampachtiger gaat bewegen. Hierdoor wordt de kans groter dat het minder goed gaat, met vaak meer angst als gevolg. Zie je wel, ik kan het niet, denk je dan.

Beter is het om je angst onder ogen te zien in plaats van ervoor te vluchten. Ga onderzoeken hoe je op een ontspannen manier met kleine stapjes steeds dichter naar je grootste angst toe kunt gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de training te beginnen met een oude, vertrouwde, makkelijke oefening en van daaruit met heel kleine stapjes de moeilijkheidsgraad te vergroten. Het kan daarbij helpen om de bewuste bewegingen of actie eerst in slow motion uit te voeren, zodat je lijf precies weet wat het moet doen of door de beweging eerst te visualiseren. Ook kun je meer veiligheid inbouwen door extra ondersteuning met materialen of met hulp van anderen, zoals de fysiotherapeut.

Zelfvertrouwen van invloed op je comeback

Onderzoekers constateerden dat sporters die ‘psychologisch klaar’ waren, een grotere kans maakten om weer terug te keren op hun oude niveau, sneller terugkwamen en bovendien uiteindelijk beter presteerden.

Zelfvertrouwen kan een bijdrage leveren aan deze psychological readiness en is daarom een belangrijk aandachtspunt in de revalidatie.

Boek: Leren Revalideren

Het is goed en verstandig om te bouwen aan het vertrouwen in je (voorheen) geblesseerde lichaamsdeel. Hoe je dit kan doen lees je in het boek ‘Leren Revalideren’.

Meer dan zes maanden was ik out. Ik wist dat er twijfels gingen komen, ook al omdat ik geen jonge gast meer ben, maar zelf probeerde ik er wel in te geloven. Heel even heb ik getwijfeld of die comeback er nog in zat, maar ik heb geprobeerd dat zo snel mogelijk uit mijn hoofd te krijgen.

Voetballer Bjorn Vandaele in HLN (22 september 2017)

 

 

Sportpsychologen Afke van de Wouw en Yara van Gendt

Afke van de Wouw is sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut. Yara van Gendt is sportpsycholoog VSPN® en Psycholoog NIP.

Elke woensdag werken zij samen vanuit WOUW Performance Coaching op de KNVB Campus in Zeist, in het open voetbal innovatiecentrum, gebouw #11.

Kom meer te weten over het werk van de sportarts en vind adressen van sportartsen bij jou in de buurt.