• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportarts werkzaam in een Sportmedische Instelling

  • Voel je je niet fit of heb je een aantal keer niet kunnen trainen door een blessure?
  • Wil je weten hoe je je prestaties kunt verbeteren?
  • Heb je een chronische aandoening en/of wil je weer in beweging komen?
  • Of ben je al een fanatieke sporter en wil je weten wat je trainingszones zijn?

Bezoek dan eens de sportarts en maak direct een afspraak bij de locatie in je buurt.

Maak een afspraak

De sportarts is er voor iedereen

De sportarts is er voor iedereen die beweegt, of graag wil gaan bewegen. Of je nu jong, oud, sporter of geen sporter bent. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting: ook minder validen en mensen met chronische ziekten zoals artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en astma kunnen bij een sportarts terecht wanneer zij hun conditie willen opbouwen of klachten hebben rondom beweging.

Een sportarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in aandoeningen en klachten van het houdings- en bewegingsapparaat én gespecialiseerd is in inspanningsdiagnostiek, ofwel aandoeningen waar verminderde conditie een rol speelt. Mocht je klachten hebben die te maken hebben met beweging, overbelasting, inspanning en conditie, dan kan je bij de sportarts terecht. Deze klachten hoeven dus niet sportgerelateerd te zijn. Een sportarts kan bijvoorbeeld ook middels inspanningsonderzoek revalidatieadviezen geven aan patiënten die vanwege een ziekte opnieuw conditie moeten opbouwen, of opnieuw moeten leren bewegen. Daarnaast houdt een sportarts zich ook bezig met de behandeling van sportblessures en sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters.

Een sportarts heeft zich na de studie geneeskunde gedurende nog vier jaar gespecialiseerd in de sportgeneeskunde. Sportartsen zijn in Nederland de specialisten op sportmedisch gebied, en stellen alles in het werk om je (weer) op jouw gewenst niveau te laten bewegen. Dit doen zij, waar nodig, in nauwe samenwerking met de orthopeed, cardioloog, longarts en fysiotherapeut. Na een bezoek aan de sportarts weet je precies wat er aan de hand is, wat er aan gedaan kan worden en hoe je in de toekomst klachten kunt voorkomen.

Blessureconsult bij een sportarts 

Met klachten die je beperken in je sportbeoefening, kunt je bij de sportarts terecht voor een blessureconsult. Een blessureconsult bestaat uit een analyse van je klacht(en) en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt er aanvullend onderzoek verricht of aangevraagd zoals een echo, röntgenfoto, MRI, ECG, of ander aanvullend onderzoek.
Vervolgens stelt de sportarts een diagnose. Na de diagnose besluit de sportarts, in overleg met jou, of en zo ja welke vervolgbehandeling kan plaatsvinden. Vaak kan de sportarts je zelf behandelen of adviseren over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal of trainingsschema’s, maar de sportarts kan je ook doorsturen naar bijvoorbeeld een (sport)fysiotherapeut, orthopeed, radioloog of cardioloog.

Sportmedische onderzoeken (sportkeuringen) door de sportarts

Wil je een marathon lopen of je prestaties verbeteren? Wil je weten wat je trainingszones zijn? Dan kun je bij de sportarts een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) laten verrichten. Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk jouw lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Sportkeuringen zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of jouw hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportkeuring laten verrichten. Zeker voor beginnende sporters kan een sportkeuring verstandig zijn. De sportarts kan je een deskundig advies geven zodat je op een verantwoorde manier met sporten kan beginnen. Sport je nog niet, maar wil je weten welke sport je het beste kunt doen? Ook jij bent welkom bij de sportarts. Schroom dus niet om te gaan als je niet weet hoe je moet beginnen.

Meer over sportmedische onderzoeken/keuringen

Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met een chronische aandoening?

Ook mensen met een chronische aandoening kunnen bij de sportarts terecht. Iedere persoon en iedere chronische aandoening is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past. 

Lees meer over sporten/ bewegen met een chronische aandoening

Wat kost een bezoek aan de sportarts?

Per 1 januari 2021 worden de diensten verricht door een sportarts als volgt vergoed:

Basisverzekering

  • Consult sportarts: je ervaart klachten tijdens het sporten/bewegen. Dit kan een vervelende blessure aan spieren of gewrichten zijn, maar ook duizeligheid, pijn op de borst of een ongewone vermoeidheid.
  • Revalidatie bij een chronische aandoening. Voor beiden is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk.

Aanvullende verzekering

  • Sportmedische onderzoeken, in de volksmond ook wel sportkeuringen genoemd. Je ervaart geen klachten, maar wilt je prestaties verbeteren of wilt weten of je een sportieve uitdaging wel aankunt.
  • Verplichte sportkeuring door een sportbond. Voor deze sportmedische onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts ndig.

Deze sportmedische onderzoeken kunnen vanuit de aanvullende verzekering worden betaald, mits je deze aanvullende verzekering hebt. Dekt je aanvullende verzekering deze sportmedische onderzoeken niet, dan dien je de rekening zelf te betalen.

Waar vind ik een sportarts?

Direct een afspraak maken!

Een sportarts is werkzaam in een sportmedische instelling. Sportmedische instellingen kunnen zelfstandig (Sportmedische Adviescentra, SMA) of in ziekenhuizen gevestigd zijn (Sportgeneeskundige afdeling, SGA). Deze sportmedische instelling zijn te vinden over heel Nederland dus er is altijd één bij jou in de buurt.

Zoek een sportzorgprofessional