• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportpodotherapeuten

Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van de betreffende sport erg belangrijk. Iedere sport kent zijn eigen bewegingen, schoeisel, attributen, ondergrond en regels. Zo kan eenzelfde blessure, bijvoorbeeld overbelasting van de achillespees, voorkomen bij een tennisser, turner of wielrenner. De begeleiding is echter bij alledrie verschillend. Dat is ook niet zo vreemd. Kijk alleen al naar het gebruikte sportschoeisel; van een harde carbonschoen tot een soepel turnschoentje. Een 'one-size-fits-all'-behandeling bestaat dan ook niet. Een sportpodotherapeut kent 'de sport' en stemt de begeleiding af op jouw situatie.

Kan ik alleen met voetproblemen bij een sportpodotherapeut terecht?

Nee, ook voor klachten aan de benen, knieën, heup en (lage) rug kun je bij de sportpodotherapeut terecht. Een voet maakt onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Het teveel naar binnenzakken van de voet (overpronatie) tijdens het hardlopen kan de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. De sportpodotherapeut bekijkt de gehele beweegketen en kijkt naar de oorzaak van je klacht, zodat hij deze gericht kan behandelen.

 

Ik ben actief aan het sporten en heb gelukkig geen klachten. Is een bezoek aan een sportpodotherapeut nodig en zinvol?

Jazeker! Juist sporters die zichzelf meer en meer willen uitdagen, hebben baat bij een bezoek aan de sportpodotherapeut. Zo blijf je blessures voor en verbeter jij je prestaties. Dit bereikt de sportpodotherapeut door je voetenstand en beweegpatronen te verbeteren. 

Wat kan een sportpodotherapeut doen?

Het aanmeten van podotherapeutische zolen, ook wel (sport)inlays genoemd, het analyseren van je (hard)looppatroon en het geven van blessurepreventieadviezen zijn enkele voorbeelden. De sportpodotherapeut richt zich steeds op de bewegingen die voor jouw sport belangrijk zijn, het schoeisel en de 'kaders' van de sport. De behandeling of adviezen stemt de sportpodotherapeut hierop af.

 

Zijn sportinlays anders dan inlays voor het dagelijks gebruik?

Ja, deze zijn anders. Bekijk maar eens de grote verschillen tussen wandelen, hardlopen, wielrennen, turnen, golfen en schaatsen. Verschillende sporten met eigen bewegingen, (loop)snelheden en schoenen. Waar een sportinlay de sporter tijdens het wielrennen goed corrigeert kan deze inlay zelfs een averechts effect hebben bij gebruik in een hardloopschoen.

 

Er zijn veel verschillende soorten inlays op de markt, maar wat is nu de juiste sportinlay?

Het antwoord op deze vraag lijkt voor de hand te liggen: hij moet doen waar hij voor gemaakt is. Eén ding staat vast: een (sport)inlay is niet 'standaard’ en stemt de sportpodotherapeut af op de persoon, de sportbeoefening en het sportschoeisel. 
Zo kan de inlay bijdragen aan een vlot herstel van een blessure of juist, bij preventief gebruik, om (overbelasting)blessures te voorkomen. 

 

Heb ik een verwijsbrief nodig?

De sportpodotherapeut is vrij toegankelijk. Je hebt geen verwijzing nodig en kunt direct een afspraak maken.

Wordt sportpodotherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per polis. Voor een overzicht
verwijzen wij naar je polisvoorwaarden. Je polisvoorwaarden kun je vaak vinden op de website van je zorgverzekeraar.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP)

Meer informatie over sportpodotherapie

Zoek een sportzorgprofessional