• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Het belang van goede schoenen

Als sporters besteden we veel aandacht aan onze schoenen. We gaan voor de nieuwste features en, zeker de hardlopers onder ons, vragen vaak ook echt goed advies bij een speciaalzaak. Maar hoe goed letten we eigenlijk zelf op of onze sportschoenen wel zo geschikt zijn? En hoe zit dat met de aanschaf van je ‘dagelijkse schoenen’?

Je schoenen zijn belangrijk voor een goede functie van je voeten. En een goede functie van je voeten is essentieel voor een goed functionerend lichaam. 

Heb je klachten aan je voet of juist klachten aan je benen, knieën, heup en (lage) rug  dan kun je bij de sportpodotherapeut terecht.

Maak een afspraak

 

Kijk niet alleen of een schoen mooi is en lekker zit, maar check ook of de schoen bijdraagt aan een natuurlijke voetfunctie. Want hoe natuurlijker een voet kan bewegen, hoe efficiënter een voet zijn werk kan doen. En des te minder klachten krijg je aan je voeten of de rest van je lichaam.

Voeten niet gemaakt om schoenen te dragen

‘Onze’ voeten zijn niet gemaakt om schoenen te dragen. Dat heet ook wel de ‘bare-foot’-visie. Eigenlijk zou het beter zijn om je voeten niet in schoenen te proppen. Want veel klachten ontstaan vaak door het dragen van schoenen.

Denk bijvoorbeeld alleen al aan alle klachten die ontstaan door ‘te krappe schoenen’:

  • Likdoorns op de tenen;
  • Mortonse Neuralgie (zenuwbeknelling in de voorvoet);
  • Pijn t.g.v. een Hallux Valgus (scheve grote teen).

Maar, ‘onze’ voeten zijn ook niet gemaakt om op asfalt en beton te lopen. En het geval wil dat wij in Nederland toch overwegend op harde vloeren lopen. Tenzij je aan een bosrand woont of een enorme tuin hebt… het gros woont gewoon in een dorp of stad en daar hebben we te maken met verharde wegen.

Dé 7 tips voor het kopen van goede schoenen

Met deze 7 tips koop je schoenen waar je echt blij van wordt.

1. Stabiele loopzool schoen

In het huidige sneakertijdperk zie je veel schoenen met ‘demping’. Dat loopt hartstikke lekker, maar het maakt ook dat je eigenlijk op een soort ‘moeras’ loopt. Demping zorgt vrijwel altijd voor instabiliteit. Daarnaast is demping zachter, maar daardoor ook minder slijtvast materiaal. Demping kan daardoor gaan ‘inzakken’. Als een schoen bijvoorbeeld aan de binnenkant van je voet meer gaat inzakken, dan gaat je voet vanzelf meer naar binnen zakken (proneren) en dat zorgt dus vanzelf voor een toename van je instabiliteit.

Let hier ook goed op bij hardloopschoenen, die zijn erg gevoelig voor ‘inzakken’. 

Uiteraard is lichte demping bij bepaalde sporten wél belangrijk, maar een dagelijkse schoen heeft geen demping nodig. Je voet heeft zelf namelijk een ingebouwd dempend vermogen.

2. Soepele voorzijde schoenen

Je tenen zitten aan je voeten vast, om afrollen over je voet mogelijk te maken. Daarom MOET een schoen ook aan de voorkant (ter hoogte van het breedste deel van je voet) soepel zijn. Eigenlijk moet je de schoen met één hand aan de voorzijde dubbel kunnen vouwen. De enige schoenen waar dat niet voor geldt, zijn schaatsen en fietsschoenen. Simpelweg omdat je bij die sporten niet ‘afwikkelt’.

Tegenwoordig zie je ook veel hardloopschoenen met een ‘veersysteem’. Deze schoenen zijn heel stijf bij de voorvoet. Omdat deze schoenen de functie van je voet overnemen zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor korte, snelle loopjes. Gebruik je ze veel, dan kan dat zorgen voor een stijvere voet (want: rust roest). 

3. Wreefsluiting

Simpel, in een instapper (schoen en laarsje), een slipper, of een veterschoen waar je de veters niet van strikt kan je voet alle kanten op zwabberen. Dit zorgt vanzelfsprekend voor instabiliteit en dat willen we niet. Dus een verstelbare wreefsluiting (die je ook gebruikt) is belangrijk. 

En, leuk weetje, bij lange afstanden gaan je veters losser zitten! Hierdoor kan je gaan schuiven in je schoen met klachten tot gevolg. Dus heb je klachten bij langere afstanden, strik dan indien mogelijk tussendoor je veters opnieuw. 

4. Hakhoogte van je schoen

Als wij als mens een ‘hoge hak’ nodig hadden gehad, dan hadden we die wel gehad. Voor een normale afwikkeling geldt: zorg voor een zo plat mogelijke hak. Dit geldt zeker voor je dagelijkse schoenen. Hiervan mag de hakhoogte maximaal 3 cm zijn, maar het liefst nog lager. 

Als je makkelijk last hebt van je kuiten of achillespees, zorg dan dat het verschil in hakhoogte tussen je gewone schoen en je sportschoen niet te groot is. 

5. Contrefort ofwel achterkant van je schoen

Een stevige achterkant van je schoen (contrefort = hielomsluiting) geeft nog extra balans en raad ik zeker aan als je voet erg instabiel is. De hielomsluiting mag je niet met 1 vinger in kunnen drukken. 

6. Pasvorm van je schoen

Kies een schoen die qua vorm bij je voet past. Dus let niet alleen op de lengte, maar ook op de breedte. Vooral bij je tenen heb je ruimte nodig. Zorg dat je tenen naast elkaar kunnen liggen en niet ‘ingedrukt’ worden. Alleen dan kunnen je tenen goed werken om je voet stabiel te houden. 

7. Loopzool schoen net zo breed als de schoen zelf

Met het oog op het huidige sneaker-tijdperk en onder het mom van ‘het oog wil ook wat’, worden er soms de meest creatieve constructies gemaakt van de loopzool van de schoen. De loopzool van de schoen moet net zo breed zijn als de schoen zelf. Dus geen hele smalle hak, maar ook geen hele brede hak of voorzijde.

Hoe beter de schoen de vorm en functie van een voet volgt, hoe beter je voet zijn natuurlijke functie kan uitvoeren.

Schoenen die je voet natuurlijk laten bewegen

Het is dus belangrijk om schoenen te dragen. Alleen dan bij voorkeur wel schoenen die je voet zo natuurlijk mogelijk laten bewegen. Barefoot-schoenen lijken dan de juiste weg, maar daarvoor moet je wel eerst je voeten trainen. Daar komt bij dat niet iedere voet geschikt is voor barefoot-schoenen.

Waar let je op bij aanschaf schoen 

De schoen die je draagt moet geschikt zijn voor je activiteit. Dus voor hockey draag je hockeyschoenen en voor hardlopen draag je hardloopschoenen.

Heel helder. Echter, er ontstaan genoeg blessures door het sporten op ongeschikte schoenen. De beginnende hardloper bijvoorbeeld, wil nog wel eens starten op een paar oude hockeyschoenen. Want ja, toch eerst even testen of hardlopen wel leuk genoeg is. Doodzonde, want als je dan een blessure krijgt, geef je de sport de schuld in plaats van de schoen. 

Naast dat je moet letten op de sport-specifieke kenmerken van een schoen, zijn er ook nog een aantal algemene kenmerken die belangrijk zijn. Ook voor je dagelijkse schoenen. Want alleen in een schoen die jouw voet zo natuurlijk mogelijk laat bewegen, kan jouw voet zo optimaal mogelijk bewegen.

Saskia de Waal

Saskia is sportpodotherapeut en heeft een passie voor VRIJ bewegen. Ze werkt in haar eigen praktijk in Houten, genaamd Feet in Motion. Haar specialisatie is onderzoek en behandeling van lang bestaande (sport-)blessures en FMT (Foot Mobilisation Techniques).

Zoek een sportzorgprofessional