Achillespeesblessure

Achillespeesblessure in het kort

 • Bij een Achillespeesblessure is er sprake van een verminderde structuur van de peesvezels. Er is geen ontsteking van de pees.
 • Achillespeesblessures kunnen optreden bij de aanhechting op de hak en in het middendeel van de Achillespees, 2 tot 7 centimeter boven de aanhechting op de hak. Dit zijn 2 verschillende soorten blessures waarbij dus ook verschillende behandelingen nodig zijn.
 • Bij kortdurende klachten (minder dan 12 weken) is een tijdelijke vermindering van de (sport)belasting, gevolgd door een geleidelijke opbouw, vaak al een effectieve maatregel.
 • Als de blessure langer bestaat (12 weken of langer), dan is een tijdelijke vermindering van de (sport)belasting en oefentherapie het meest effectief voor het herstel van de Achillespees. Een geleidelijke opbouw van de (sport)belasting is een belangrijke vervolgstap.
 • Corticosteroïd injecties worden nog vaak gegeven voor deze blessures, maar hebben op lange termijn een minder goed effect en ook een verhoogd risico op een volledige scheur van de pees.
 • Herstel van langdurig bestaande klachten gaat meestal traag en duurt maanden tot soms jaren.
 • Er zijn vele soorten behandelingen mogelijk voor een Achillespeesblessure, maar er zijn maar weinig behandelingen die bewezen effectief zijn. Laat je dus goed voorlichten en lees de informatie hieronder om een afgewogen keuze te maken.

Wat is een Achillespeesblessure?

De Achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam. Deze pees brengt de krachten over van de diepe en de oppervlakkige kuitspieren naar het hielbeen. Dit zorgt voor een krachtige afzet van je voet tijdens hardlopen of springen. De Achillespees is op onderstaande figuur te zien.

 Achillespees1.jpg

Bij overbelasting door te hoge (sport)belasting of te snelle opbouw van de (sport)belasting kan er een reactie in de Achillespees plaatsvinden. Er is dan een toename van vocht en cellen in de pees, maar de structuur van de pees is dan nog normaal. Vaak ontstaat er dan een pijnlijke zwelling in de Achillespees. Als dit kortdurend bestaat kan dit nog goed en relatief snel herstellen.

Bij aanhoudende of herhaaldelijke overbelasting kan de normale rangschikking van de peesvezels veranderen. Er is dan geen mooie microscopische structuur meer van de peesvezels, zoals in onderstaande afbeelding weergegeven. Volledig herstel van de pees neemt bij deze langdurige klachten veel tijd in beslag en zal niet bij iedereen slagen.

Er wordt vaak gedacht dat er sprake is van een peesontsteking. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat er bij sporters met Achillespeesklachten geen kenmerkende ontstekingsziekte is. Dit is van belang voor de behandeling van deze blessure.

Wil je zeker weten waar je aan toe bent? Zoek dan contact met een sportarts of sportfysiotherapeut

Achillespees2-2.jpg

 Links is het beeld van een gezonde Achillespees onder de microscoop weergegeven. De peesvezels hebben een roze kleur en zijn in een rechte lijn, in de richting van de trekkrachten, gerangschikt. Rechts is het beeld zichtbaar van een Achillespeesblessure. De roze gekleurde peesvezels hebben hun goede structuur verloren. (Bron: eigendom de Vos) 

Hoe vaak komt een achillespeesblessure voor?

Van de 1000 patiënten die een huisarts raadplegen hebben er 2 tot 3 een Achillespeesblessure. Ongeveer 8% van de recreatieve hardlopers heeft last van deze blessure en bij tophardlopers is het risico dat ze eens in hun hardloopcarrière te maken krijgen met een Achillespeesblessure hoger dan 50%.

Een Achillespeesblessure komt niet zo vaak voor bij voetballers, maar het is wel één van de blessures die voor de meest langdurige uitval zorgt.

Mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar hebben het grootste risico op een Achillespeesblessure.

Bij welke sporten komt een achillespeesblessure voor?

Alle sporten waarbij er sprake is van een loopbelasting kunnen een verhoogd risico geven op een Achillespeesblessure. Sporten waar Achillespeesblessures vaak voorkomen, zijn hardlopen en badminton.

Ongeveer 1/3e van de patiënten met Achillespeesklachten doet niet aan sport. De blessure kan dus ook ontstaan zonder te sporten. Soms kan in dat geval bijvoorbeeld een lange wandeling de klachten veroorzaken.

Verschijnselen van een Achillespeesblessure

De volgende symptomen worden vaak gezien bij een Achillespeesblessure:

 • Geleidelijk ontstane pijn
 • Zwelling en pijn van de Achillespees
 • De pijn is gerelateerd aan (sport)belasting
 • Er kan minder worden gesport of de sportprestaties zijn minder goed
 • Vaak is er sprake van ochtendstijfheid

In de volgende gevallen kan er sprake zijn van een ander soort blessure, die dus ook een ander soort behandeling behoeft. Contact opnemen met een sportarts of sportfysiotherapeut kan dan raadzaam zijn.

 • Als de pijn op 8 cm of hoger van de Achillespeesaanhechting op het hielbeen aanwezig is
 • Als er geen pijn en/of zwelling in de Achillespees voelbaar is wanneer hierin wordt geknepen
 • Als je 16 jaar of jonger bent

In de volgende gevallen moet je altijd binnen enkele dagen contact zoeken met een arts omdat de Achillespees volledig gescheurd kan zijn:

 • Als de pijn abrupt is ontstaan
 • Als je een knap hebt gevoeld in je Achillespees
 • Als je het idee hebt dat er een ‘kuiltje’ voelbaar is in de Achillespees
 • Als je niet meer op je tenen kunt staan

 Achillespeesrood.jpg

Hier is de achterzijde van de enkel en het onderbeen zichtbaar. Met de paarse kleur is het aanhechtingsgebied van de Achillespees aangegeven. Met de rode kleur is het middendeel (2-7 cm boven de aanhechting) weergegeven. (Bron: http://www.newleafphysio.ca)

Heb je klachten aan de aanhechting van de Achillespees? Klik dan hier om meer informatie te lezen over deze blessure

Heb je klachten aan het middendeel van de Achillespees? Klik dan hier om meer informatie te lezen over deze blessure

 

Sportarts Robert-Jan de Vos

Dr. de Vos is sportarts op de afdeling orthopaedie van het Erasmus MC Universitair Medisch Centrum te Rotterdam.

Meer informatie: https://www.erasmusmc.nl/orthopaedie/patient/academischepeespoli


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: