• Snel herstel met onze oefeningen
 • Trainingsprogramma’s op maat
 • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Achillespeesblessure (achillespees pijn)

 • Een achillespeesblessure herken je aan pijn in de achillespees die ontstaat bij (sport)belasting. De term die zorgverleners gebruiken bij deze blessure is ‘achilles tendinopathie’.
 • Bij achilles tendinopathie of een achillespeesblessure is er sprake van een verminderde structuur van de peesvezels. Ontsteking speelt een minder voorname rol bij achillespeesblessures.
 • Achillespeesblessures kunnen optreden bij de aanhechting op de hak en in het middendeel van de achillespees, 2 tot 7 centimeter boven de aanhechting op de hak. Dit zijn 2 verschillende soorten blessures waarbij dus ook verschillende behandelingen nodig zijn.
 • Afwachten en rusten alleen zal niet zorgen voor een vermindering van de klachten van achilles tendinopathie (achillespees pijn). Onderzoek toont aan dat een actieve behandeling een hogere kans geeft op het verminderen van de pijn aan de achillespees.
 • Corticosteroïd injecties worden nog vaak gegeven voor peesblessures, maar hebben op lange termijn een minder goed effect en ook een verhoogd risico op een volledige scheur van de pees. Deze injecties worden daarom afgeraden.
Anatomie van achillespees pijn of een achillespeesblessure
Anatomie achillespees

Video peesblessure Erasmus MC

Het Erasmus MC afdeling Sportgeneeskunde heeft een duidelijke video gemaakt over de peesblessure. Wat is het, welke soorten peesblessures zijn er, de oorzaken, wat kun je verwachten bij je bezoek aan de sportarts, waaruit bestaat de behandeling. Bekijk de video en neem zo nodig contact op met de sportarts.  

Video peesblessure Erasmus MC

Het Erasmus MC afdeling Sportgeneeskunde heeft een duidelijke video gemaakt over de peesblessure. Wat is het, welke soorten peesblessures zijn er, de oorzaken, wat kun je verwachten bij je bezoek aan de sportarts, waaruit bestaat de behandeling. Bekijk de video en neem zo nodig contact op met de sportarts.  

Bekijk de video

Meer weten over een blessure of pijn aan de aanhechting van de achillespees?

Bekijk de pagina

Meer weten over een blessure of pijn aan het middendeel van de achillespees?

Bekijk de pagina

Wat is een achillespeesblessure?

De achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam. Deze pees brengt de krachten over van de diepe en de oppervlakkige kuitspieren naar het hielbeen. Dit zorgt voor een krachtige afzet van je voet tijdens hardlopen of springen. De achillespees is op onderstaande figuur te zien.

Achillespeesblessure in beeld
Links is het beeld van een gezonde achillespees onder de microscoop weergegeven. De peesvezels hebben een roze kleur en zijn in een rechte lijn, in de richting van de trekkrachten, gerangschikt. Rechts is het beeld zichtbaar van een patient met achilles tendinopathie (achillespeesblessure). De roze gekleurde peesvezels hebben hun goede structuur verloren en er is een toename van cellen (paarse stippen). (Bron: Eigendom de Vos)

Normaal gesproken zijn de vezels van de achillespees in de richting van de trekkrachten gerangschikt.

Bij overbelasting door te hoge (sport)belasting of te snelle opbouw van de (sport)belasting kan er een reactie in de achillespees plaatsvinden. Er ontstaat dan pijn in de achillespees die verergert door (sport)belasting. We spreken dan van de diagnose ‘achilles tendinopathie’. Er is dan een toename van vocht en cellen in de pees. Ook kan de normale rangschikking van de peesvezels veranderen. Vaak ontstaat er dan een pijnlijke zwelling in de achillespees. Als dit kortdurend bestaat kan dit nog goed en relatief snel herstellen.

Bij aanhoudende of herhaaldelijke overbelasting kan de normale rangschikking van de peesvezels veranderen. Er is dan geen mooie microscopische structuur meer van de peesvezels, zoals in de afbeelding is weergegeven. 

Er wordt vaak gedacht dat er sprake is van een peesontsteking. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat er bij sporters met achilles tendinopathie door overbelasting een beperkte rol van onstekingscellen is. Dit is van belang voor de behandeling van deze achillespees blessure.

Wil je zeker weten waar je aan toe bent? Zoek dan contact met een sportarts of sportfysiotherapeut.

Hoe vaak komt een achillespeesblessure voor?

 • Van de 1000 patiënten die een huisarts raadplegen hebben er 2 tot 3 een achillespeesblessure.
 • Ongeveer 8% van de recreatieve hardlopers heeft last van achillespees blessure.
 • Bij top hardlopers is er meer dan 50% risico dat ze eens in hun hardloopcarrière te maken krijgen met een achillespeesblessure.
 • Mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar hebben het grootste risico op een achillespeesblessure.

Bij welke sporten komt een achillespeesblessure voor? 

 • Alle sporten waarbij er een loopbelasting is kunnen een verhoogd risico geven op pijn aan de achillespees of achillespeesblessures.
 • Ongeveer 1/3 van de patiënten met achillespeesblessures doet niet aan sport. De blessure kan dus ook ontstaan zonder te sporten. Soms kan bijvoorbeeld een lange wandeling of fysiek werk een uitlokkende factor zijn.

Verschijnselen van een achillespeesblessure 

Symptomen achillespeesblessure:

 • Geleidelijk ontstane achillespees pijn.
 • Locale zwelling en pijn van de achillespees.
 • De achillespees pijn is gerelateerd aan (sport)belasting.
 • Er kan minder worden gesport of de sportprestaties zijn minder goed.
 • Vaak is er sprake van ochtendstijfheid.

In de volgende gevallen kan er sprake zijn van een ander soort blessure, die dus ook een ander soort behandeling behoeft. Contact opnemen met een sportarts of sportfysiotherapeut kan dan raadzaam zijn.

 • Als de achillespees pijn op 8 cm of hoger van de achillespeesaanhechting op het hielbeen aanwezig is.
 • Als er geen pijn en/of zwelling in de achillespees voelbaar is wanneer hierin wordt geknepen er kan dan sprake zijn van een andere diagnose.
 • Als je een reumatische ziekte hebt; de pijn in de achillespees kan in dat geval wel door een ontsteking worden veroorzaakt.
 • Als je 16 jaar of jonger bent; er kan dan sprake zijn van een groei-overbelastingsblessure.

In de volgende gevallen moet je altijd binnen enkele dagen contact zoeken met een arts omdat de achillespees volledig gescheurd kan zijn:

 • Als je pijn abrupt ontstaan is.
 • Als je een knap hebt gevoeld in je achillespees.
 • Als je het idee hebt dat er een ‘kuiltje’ voelbaar is in de achillespees.
 • Als je niet meer op je tenen kunt staan.

Hoe lang duurt het herstel van een achillespeesblessure?

Volledig herstel kost helaas tijd. Het merendeel van de patiënten heeft na meer dan 1 jaar geen klachten meer, maar klachten kunnen bij ongeveer een kwart van de patiënten met achilles tendinopathie na 10 jaar aanwezig blijven ondanks behandeling.

Achilles tendinopathie is bij voetballers niet de meest voorkomende blessure, maar het is wel één van de blessures die voor de meest langdurige uitval zorgt. Bovendien is bekend dat voetballers die sneller weer proberen wedstrijden te spelen een grotere kans hebben op een terugkeer van klachten passend bij achilles tendinopathie.

achillespees pijn door blessure oplossen


Sportarts Robert-Jan de Vos

Dr. de Vos is sportarts in het Erasmus MC Universitair Medisch Centrum te Rotterdam op de afdeling orthopaedie en sportgeneeskunde. Hij heeft een sportspreekuur dat is gericht op de behandeling van blessures als het gevolg van sport en bewegen. Op de Academische Peespoli ziet dr. de Vos wekelijks mensen met peesblessures. Tijdens dit spreekuur kan de pees direct met innovatieve echografie worden onderzocht en is er een gepersonaliseerd behandeladvies. Dr. de Vos is gepromoveerd op de behandeling van achillespeesblessures en coördineert meerdere wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied, zowel nationaal als internationaal.

Sportarts Robert-Jan de Vos 

Zoek een sportzorgprofessional