• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

 Hamstringblessure

Hamstringblessure in het kort

  • Hamstringblessures komen vaak voor.
  • Het inscheuren van je hamstring voel je midden in de spier.
  • Het inscheuren van je hamstring komt vaak voor tijdens het sprinten.
  • Het verrekken van je hamstring voel je bij je bil.
  • Het verrekken van je hamstring komt vaak voor tijdens een trap of spagaat.
  • Het herstel kan enkele weken duren, laat je begeleiden door een (sport)fysiotherapeut.
  • Er zijn spierversterkende oefeningen die je kunt doen bij een hamstringblessure.

Wat is een hamstringblessure?

De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je been. Deze spieren lopen van je zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van je knie. De medische namen van de spieren zijn de m. biceps femoris, de m. semitendinosus en de m. semimembranosus. Op de illustratie zijn ze te zien.

Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kan je hamstring ook verrekken. De pijn die je voelt zit dan meer richting je bil.

Bij welke sporten komt een hamstringblessure voor?

  • Hamstringblessures komen vooral veel voor bij voetbal, hockey en atletiek. Dit geldt voornamelijk voor de blessures midden in de hamstring die ontstaan tijdens het aanzetten van een sprint.
  • Ook bij turnen, ballet en vechtsporten komt de blessure voor. Daarbij is meestal sprake van een pijn die meer richting je bil zit. Deze ontstaat meestal door een hoge trap, een spagaat of een sliding.

Hoe vaak komt een hamstringblessure voor?

  • Hamstringblessures komen vaak voor. In het betaald voetbal zijn 12 - 16 % van alle blessures hamstringblessures. Van de drie spieren is de m. biceps femoris de meest geblesseerde.

knapman-shorts-hamstringblessure-pagina.pngPARTNERBIJDRAGE

Voorkom hamstringklachten met de Knap’man compressiebroek
De Knap’man Zoned Compression Shorts 45% helpt (pijn)klachten aan de hamstring verminderen en beperkt het risico op het ontstaan van een hamstringblessure.

De specifieke compressiezone gericht op de hamstring, zorgt voor optimale ondersteuning en stabiliteit aan de hamstring. 

Lees hier meer over Knap’man

knapman-website.png

Verschijnselen van een hamstringblessure

Heb je na een sprint, trap, sliding of spagaat plots last van een hevige pijn aan de achterzijde van je been? En wordt de pijn erger wanneer je je hamstring aanspant of rekt? Dan is de kans groot dat je hamstring geblesseerd is. Na een paar dagen zie je soms een blauwe plek ontstaan.

Hoe kan de blessure vastgesteld worden?

Wil je zeker weten of je hamstring geblesseerd is? Neem dan contact op met een sportfysiotherapeut of sportarts.Meestal kan deze op basis van je verhaal en een onderzoek al aangeven of je hamstring geblesseerd is. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een echo of een MRI.

Hoe ontstaat de hamstringblessure?

Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kan je hamstring ook verrekken. De pijn die je voelt zit dan meer richting je bil.

Risicofactoren

Wat draagt bij aan het oplopen van een hamstringblessure?

Wanneer je ouder wordt en je vaker een hamstring blessure hebt gehad, wordt de kans groter dat je (nogmaals) je hamstring blesseert. Mogelijk spelen vermoeidheid en een ongelijkmatige spieropbouw ook een rol.

Wel of niet doorgaan met sporten bij een hamstringblessure?

Ga niet door met sporten wanneer je hamstring geblesseerd is. Laat je eerst onderzoeken door een sportfysiotherapeut of sportarts om te bepalen hoe ernstig je blessure is.

Voorkomen van een hamstringblessure

Door je hamstring te versterken met de 'nordic curl' en tijdens je trainingen op je sport toegepaste balansoefeningen te doen kun je het risico op een hamstring blessure verlagen.

Wat kan ik zelf doen bij een hamstringblessure?

  • De eerste twee dagen pas je de ICE-regel toe. Ontlast je hamstring, koel hem en pas eventueel een drukverband toe.
  • Rustig wandelen mag. Lukt dit niet, probeer dan een aantal keer per dag je hak naar je bil te bewegen terwijl je op je buik ligt.
  • Eventueel gebruik je een pijnstiller. Paracetamol en Ibuprofen werken even goed. Paracetamol heeft echter minder bijwerkingen. Vermijd pijnstillende injecties in je spier.

Behandelbeleid bij een hamstringblessure

Laat je tijdens de revalidatie van je hamstringblessure begeleiden door een (sport)fysiotherapeut. Deze zal een gericht programma met je doorlopen. Daarmee rek en versterk je je spieren, onder andere middels de nordic curl. In een later stadium worden ook techniek en behendigheid getraind.

1. Trainingsaanpassingen

Tijdens het herstel van je hamstringblessure moet je aangepast trainen. Hoe precies hangt af van de je sport en van de ernst van je blessure. Vaak is het  mogelijk om je conditie op peil te houden door een looptraining te vervangen met een fietstraining. Overleg hierover met je trainer of een sportfysiotherapeut of sportarts.

2. Oefeningen      

Na twee dagen kun je beginnen met het trainen van je hamstring. Dit doe je ondermeer door het rekken en het versterken van  je spieren, onder andere middels de 'nordic curl'. Laat je daarbij begeleiden door een (sport)fysiotherapeut.

Klik hier voor alle oefeningen bij een hamstringblessure

3. Hervatting

Wanneer je kracht in beide benen gelijk is, je hamstring niet meer pijnlijk voelt en je pijnvrij kunt hardlopen mag je weer normaal gaan trainen. Je (sport)fysiotherapeut geeft aan wanneer je voldoende hersteld bent.

Bij een goede begeleiding kun je binnen 6 - 8 weken van je blessure herstellen. Bij een verrekking hoog in de hamstring duurt het herstel langer, gemiddeld 12 - 16 weken.
In ernstige gevallen kan het zijn dat er een echo of een MRI gemaakt wordt. Bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat je hamstring volledig door- of afgescheurd is. Soms is er een operatie nodig. Het herstel duurt dan nog langer.

Zoek een sportzorgprofessional