• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Peulvruchten

Peulvruchten kunnen veel gezondheidsvoordelen opleveren. Alleen wat zijn peulvruchten nu precies voor producten? Waar zijn peulvruchten goed voor? En hoe vaak moet je per week peulvruchten eten?

(Sport)Diëtist Cassandra Akersloot van Akersloot Diëtetiek geeft antwoord op deze vragen. 

 

Voedingstoffen peulvruchten

Peulvruchten dragen bij aan het gezond houden van je bloedvaten. Dit komt onder andere door dat peulvruchten het LDL-cholesterol verlagen. Peulvruchten bevatten vaak veel vezels en die bevorderen op hun beurt weer de darmwerking. Verder zitten er veel eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor in. Een goede vleesvervanger dus als je een vegetarisch eetpatroon hebt!

Wat zijn peulvruchten?

Er zijn veel verschillende peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen, witte bonen, kikkererwten. Officieel behoren pinda’s en groene peulvruchten, te denken valt aan sperziebonen, ook bij de peulvruchten, maar toch rekenen we deze hier niet bij. De pinda’s lijken qua gezondheidseffecten namelijk veel op noten, waardoor we de pinda’s tot deze categorie rekenen. De groene peulvruchten rekenen we tot de groenten.

 

Peulvruchten goede vleesvervanger

Wil je minder vlees eten om het milieu minder te belasten? Dan zijn peulvruchten een goede uitkomst. Peulvruchten hebben namelijk een lage klimaatbelasting. Er zijn tegenwoordig veel vleesvervangers te vinden op basis van peulvruchten. Hummus, tofu en tempé zijn producten die gemaakt worden van peulvruchten. Ook zijn er pasta’s te vinden op basis van peulvruchten en die leveren ook meer eiwitten dan andere pasta’s. 

En door alle goede voedingsstoffen die in de peulvruchten zitten is het een goede vleesvervanger!

1 keer per week peulvruchten eten

Het is aan te bevelen om om in ieder geval 1 keer per week peulvruchten te eten. Het hoeft natuurlijk niet altijd bij de warme maaltijd; wat dacht je van een klein schaaltje sojabonen als tussendoortje? Er zijn dus genoeg mogelijkheden om aan je peulvruchtbehoeften te komen.

Cassandra Akersloot

Cassandra is diëtist en sportdiëtist en eigenaresse van Akersloot Diëtiek.