• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb een hoge bloeddruk (hypertensie) en wil gaan sporten / bewegen

Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met hypertensie? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen is zeker ook voor mensen met hypertensie een goed idee. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid, het verbetert je conditie en helpt je om je sociale contacten te vergroten. Bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

 

Wanneer je je inspant, zal je bloeddruk oplopen. Hoe hoog deze wordt, is afhankelijk van de spieren die je gebruikt tijdens de training en van de intensiteit van de training. Uit onderzoek blijkt echter dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk verlaagt. Voor je gezondheid is deze daling van groot belang. Weinig lichaamsbeweging heeft bovendien een negatieve invloed op je bloeddruk.

De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met hypertensie. Doel van de bewegingsactiviteit is het opbouwen van conditie; je kunt echter ook werken aan de opbouw van kracht. Het effect op de bloeddruk van een training houdt 24 uur aan, dus het is aan te bevelen elke dag te trainen, maar op zijn minst drie keer per week. De duur van de training is minimaal 30 minuten, aaneengesloten of opgedeeld in stukken van 10 minuten.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
Als je bloeddruk onder controle is en je ondervindt hiervan geen complicaties dan zijn alle sporttakken voor jou geschikt, ook de intensievere sporten zoals tennis, squash en hardlopen. Heb je echter een te hoge en moeilijk behandelbare bloeddruk, pas dan op met te intensieve sporten en laat je bij je keuze goed informeren door je arts. In dit geval zijn vooral sporten als wandelen, Nordic Walking, zwemmen, fietsen of Tai Chi geschikt.

Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen hypertensie en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven: 

• Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen;
• Wanneer je begint met bewegen, bouw dit dan rustig op. Zo kan je lichaam wennen aan de inspanning en kan het de bloeddruk daarop aanpassen;
• Na de inspanning kan een te lage bloeddruk optreden, dus zorg altijd voor een goede cooling-down;
• Vertel je sportbegeleider of sportgenoten over je hypertensie, zodat zij op de hoogte zijn.

As je niet precies weet wat wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Overleg altijd met een arts als je veel medicijnen gebruikt of intensiever wilt gaan sporten. Je kunt samen met je arts of fysiotherapeut een plan opstellen waarbij ook rekening gehouden wordt met jouw wensen en mogelijkheden.

Lees meer over het werk van de sportarts

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Aan de digitale sportarts kun je een vraag stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Stichting Special Heroes Nederland

logo-stichting-special-heroes.png

Meer informatie te vinden op Stichting Special Heroes Nederland

Zoek een sportzorgprofessional