• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb dementie en wil gaan sporten / bewegen

Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met dementie? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen is ook voor mensen met dementie een goed idee: het houdt je conditie in stand, je zelfvertrouwen neemt toe en je slaapt beter. Regelmatig bewegen helpt je om je sociale contacten te vergroten en bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

Omdat een slechte gezondheid dementie kan veroorzaken of doen verslechteren is regelmatig bewegen zeer aan te raden: denk aan stevig wandelen, fietsen of joggen. Uit onderzoek blijkt dat sporten het geheugen kan verbeteren en dat de mentale achteruitgang wordt vertraagd. Tijdens het sporten en bewegen worden verschillende zintuigen aangesproken; het sociaal contact wordt gestimuleerd, waardoor je je minder geïsoleerd voelt. Bovendien bevordert regelmatig bewegen je spierkracht en coördinatie, waardoor minder valongelukken plaats vinden. Regelmatig bewegen heeft ook een positief effect op de stoelgang en het slaappatroon. De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met dementie. Deze 30 minuten kun je achter elkaar uitoefenen of verspreiden over de hele dag: bijvoorbeeld 10 minuten wandelen, 10 minuten oefeningen en 10 minuten actief in het huishouden.

Mensen met dementie hebben soms geen zin in bewegingsactiviteiten. Dit kan samenhangen met de somberheid en depressie die veelal optreden in de beginfase van dementie. Bewegen heeft een positieve uitwerking op deze somberheid dus probeer met kleine stapjes de drempel om te gaan bewegen te verlagen.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
Elke tak van sport is geschikt voor mensen met dementie. Belangrijk is een sport te kiezen waarin je plezier hebt. Sport- en spelvormen die zijn afgeleid van sporten die je vroeger leuk vond om te doen, vormen bij je keuze een goed uitgangspunt. Zwemmen, dansen of gymnastiek zijn voorbeelden hiervan. Als je problemen hebt met je evenwicht of in een rolstoel zit, zijn er ook een aantal zittende activiteiten die je kunt doen, zoals tai chi of bewegen op muziek. Sommige sporten, zoals wandelen en fietsen, zijn in je eentje niet goed meer mogelijk omdat je kunt verdwalen, maar met begeleiding gaat dit prima.

Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen dementie en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Regelmaat is belangrijk voor mensen met dementie, dus probeer je sportieve activiteiten elke dag op hetzelfde tijdstip uit te voeren;
  • Als je alleen op stap wilt, kan het dragen van een SOS-medaillon, armband of label in je kleding met naam en adres handig zijn. Mocht je verdwalen of je adres even vergeten, kun je toch de juiste hulp vragen;
  • Woon je in een verzorgingstehuis, vraag dan eens naar de beweegprogramma’s. Vaak bieden deze instellingen beweegprogramma’s voor ouderen aan onder professionele begeleiding.

 

Als je niet precies weet welke activiteit wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Je kunt samen met je arts of fysiotherapeut een plan opstellen waarbij ook rekening gehouden wordt met jouw wensen en mogelijkheden.

Lees meer over het werk van de sportarts

Vind een sportarts bij jou in de buurt

 

Stichting Special Heroes Nederland

logo-stichting-special-heroes.png

Meer informatie te vinden op Stichting Special Heroes Nederland

Zoek een sportzorgprofessional