Ik heb Multiple Sclerose (MS) en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je multiple sclerose (MS) hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ook blijkt uit onderzoeken dat door sporten de kracht verbetert, de balans kan verbeteren waardoor minder valpartijen ontstaan en de moeheid kan verbeteren. Dit alles bij elkaar leidt tot een beter algeheel welbevinden.

In de meeste gevallen kun je veilig blijven sporten. Wanneer er sprake is van een (plotselinge) verergering van de MS is het verstandig om even te stoppen met sporten. Probeer wel in beweging te blijven (thuis of bij de fysiotherapeut) om te voorkomen dat jouw conditie vermindert.

In principe is elke sport geschikt voor mensen met MS maar natuurlijk is dit afhankelijk van het stadium van de MS en persoonlijke mogelijkheden. Als men nog veel kan zijn Nordic Walking, fietsen of roeien goede opties. Wanneer de mogelijkheden minder zijn kan gedacht worden aan zwemmen of aquajoggen; het warme water werkt daarbij meteen ontspannend. Tai Chi een goede optie wanneer men wil werken aan balans en coördinatievermogen.

Wanneer je van fietsen houdt maar buiten niet meer durft te fietsen, denk dan eens aan een hometrainer thuis. En ook als lopen / wandelen moeilijker wordt zijn er diverse hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Je kunt hierover advies in winnen bij een fysiotherapeut of ergotherapeut.

Sporten in groepsverband
Sporten in groepsverband kan verstandig zijn, deze sporten zijn vaak goed gesuperviseerd en mocht er iets gebeuren dan kan er tijdig worden ingegrepen. Er zijn verschillende groepen die sporten voor mensen met MS aanbieden, vraag dit eens na bij jouw (sport)arts.
Vertel sportgenoten en sportbegeleiders over jouw MS dit voorkomt vervelende situaties als je bijvoorbeeld even wilt rusten.

  • Lichaamstemperatuur stijgt teveel. Dit is voor sommige mensen een reden om sporten te vermijden. Om problemen te voorkomen kun je voorafgaand aan en tijdens het sporten koelen. Bespreek met een sportarts of fysiotherapeut hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Ook mensen met multiple sclerose (MS) kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met multiple sclerose (MS) is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Aan de digitale sportarts kun je een vraag over stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: