Luister naar het interview met Sportarts Karin van der Ende van Sportmedische Centra Plemper in Baarn over de begeleiding van patienten na het coronavirus.

Ga naar het interview bij RTV Baarn    

Sport- en beweegadviezen in tijden van het coronavirus


Dat je door voldoende te bewegen gezond, fit en vrolijk kan blijven, dat wisten we al. Zo wordt de kans op hoge bloeddruk, hart-en vaatzieken, longklachten, depressie, suikerziekte en vele andere chronische ziekten door bewegen en sporten op langere termijn stukken kleiner. Echter, in deze tijden van het coronavirus, komt bewegen en sporten onder druk te staan.

Samen met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond en NOC*NSF heeft de Vereniging voor Sportgeneeskunde (i.s.m. Maxima MC) een richtlijn opgesteld met sport- en beweegadviezen in tijden van het coronavirus.

 

Het doel van deze richtlijn is het geven van voorlichting over sporten en bewegen als je:
1) geen klachten hebt;
2) wel klachten hebt van neusverkoudheid / hoesten / keelpijn / benauwdheid en / of koorts; en
3) als je ziek bent geweest.

Op deze manier zorg je, ook met het coronavirus in ons midden, toch voor genoeg beweging en kan je op een veilige manier sporten.

Klik op het plaatje om de poster te downloaden.

Sport-en-beweegadviezen-in-tijden-van-corona-deel-1.png

 

Wat kan ik zelf doen om aan voldoende lichaamsbeweging te komen?

De huidige regeringsmaatregelen in de strijd tegen het COVID-19 virus leiden soms letterlijk tot beperkingen in onze bewegingsvrijheid. Het is echter onverstandig om in deze periode niet tot nauwelijks in beweging te komen. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert namelijk het immuunsysteem, is goed voor de conditie van hart en longen, houdt spieren, pezen en botten sterk en vermindert gevoelens van angst en stress.  

Lees het artikel Hoe kunt u fit blijven in deze Corona crisis?

 

 

Verder geldt: meer bewegen is beter en voorkom veel stilzitten!

 

Ik sport veel: kan ik doortrainen? Ik heb symptomen: kan ik sporten? Wanneer mag ik niet sporten?

Voor een antwoord op deze en nog meer vragen over Sport, bewegen en COVID-19 klik hier.

 corona-mondkapjes-smal.png

   

 

 

 

 

 

 

Fit-blijven-Coronacrisis-def-750.png

 

 

Deze berichten werden samengesteld door de werkgroep Exercise is Medicine van de Vereniging voor Sportgeneeskunde met dank aan:
Dr. Milou Beelen, Sportarts werkzaam bij Maastricht UMC+
Dr. Nicole Papen- Botterhuis, Coordinator Research & Innovation Máxima MC
Drs. Tessa Backhuijs, Sportarts werkzaam bij Amphia Ziekenhuis Breda
Drs. Robert Rozenberg, sportarts, werkzaam bij Sportgeneeskunde Rotterdam, Rijndam Revalidatie, Erasmus MC

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: