• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Dikke vingers tijdens het wandelen

Veel wandelaars krijgen bij het wandelen last van dikke, stijve en opgezwollen vingers. Het is niet precies duidelijk hoe dat  komt. Vermoedelijk speelt de zwaartekracht hierbij een rol: als de armen afhangen zakt het bloed in de vingers. Het bloed moet tegen de zwaartekracht in via de aderen terugstromen naar het hart.

Als je de spieren in de hand niet gebruikt en de armen hangen af, stroomt het bloed minder makkelijk terug. De handen en de vingers kunnen hierdoor opzwellen, waardoor de vingers stijf en soms ook pijnlijk aanvoelen.

Direct naar meer wandeltips

Opgezwollen vingers voorkomen tijdens wandelen

Er zijn 2 eenvoudige tips om dikke, opgezwollen vingers te voorkomen.

1. Bewegen van de handspieren

Blijf je vingers goed bewegen. Als je het moeilijk vindt om hierop te letten zou je eens kunnen proberen stokjes in de handen te dragen. Als je stokjes in je handen hebt, moet je automatisch wat meer je handspieren gebruiken. Doordat je je handspieren gebruikt, is de kans op dikke vingers kleiner.

Er zijn speciale wandelstokjes verkrijgbaar met een lusje dat je om je pols doet, zodat je de stokjes ook even los kunt laten.

2. Handen hoog houden

Haak je duimen af en toe achter de schouderbanden van je rugzak, zodat je je handen wat hoger houdt. Sommige wandelaars maken een lusje aan de schouderband waar ze de duimen in kunnen haken.

Als je snel last hebt van dikke vingers bij het wandelen is het verstandig om geen ringen te dragen bij het wandelen. Dit voorkomt niet dat de vingers dik worden, maar wel dat je pijn krijgt doordat de ringen gaan knellen.

ringen te dragen bij het wandelen. Dit voorkomt niet dat de vingers dik worden, maar wel dat je pijn krijgt doordat de ringen gaan knellen.

Klachten in de arm (niet alleen vingers) tijdens wandelen

Als je naast dikke, stijve vingers ook nog andere klachten hebt, bijvoorbeeld jeukende huiduitslag of pijn niet alleen in de vingers maar ook in de arm, dan kan sprake zijn van een andere oorzaak voor de klachten.

Deze klachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een allergische reactie op warmte en inspanning of door peesoverbelasting in de pols, de elleboog of de schouder. In zeldzame gevallen kan een dikke pijnlijke arm en hand ook worden veroorzaakt door een afgesloten ader hoger in de arm of de oksel.

Dus wanneer je klachten hebt die niet alleen in de vingers zitten, maar ook in de arm is het verstandig om dat aan je huisarts voor te leggen.

Heb jij klachten in je arm of je vingers en wil je dat voorkomen? Ga in gesprek met een sportarts.

Neem direct contact op met een sportarts in jouw buurt

Sportarts Esther Schoots

Esther Schoots is werkzaam bij het Sportmedisch Adviescentrum in Utrecht.

Kom meer te weten over het werk van de sportarts en vind adressen van sportartsen bij jou in de buurt. Sportarts Esther Schoots is lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde

Zoek een sportzorgprofessional