Handige tips voor schaatsen op natuurijs

1. Vraag je lokale ijsclub of het natuurijs sterk genoeg is.
De kwaliteit van het natuurijs verschilt per regio. Het beste is om je lokale ijsclub of schaatsclub te vragen of je op het natuurijs kunt schaatsen.

2. Ga niet schaatsen als het al donker is.
Als het buiten donker is, kun je slecht en zwak ijs niet herkennen en mocht je door het ijs zakken, kun je in het donker je niet oriënteren.

3. Ga niet alleen het ijs op.
Mocht er iets gebeuren dan kan iemand je helpen en/of alarm slaan.

4. Neem een veiligheidsset mee.
Een veiligheidsset voor gebruik op natuurijs bestaat uit een ijspriem en een werpkoord. De set is compact, licht en weegt nog geen 120 gram. De set is te koop bij de meeste sportspeciaalzaken en bij de Stichting Veilig Natuurijs.

5. Laat je schaatsen slijpen.
Als schaatsen lange tijd niet zijn gebruikt, zullen ze bot zijn. Met botte schaatsen heb je minder controle en een grote kans dat je vervelend valt.
Schaatsen slijpen kan bij de meeste sportspeciaalzaken en ijsbanen.

6. Bescherm je met producten die er voor zijn gemaakt.
We noemen handschoenen, polsbeschermers en een helm om je hoofd te beschermen bij een val. Deze maatregelen zorgen er voor dat als je valt de kans op ernstig letsel aanzienlijk minder is.

Meer informatie over een goede voorbereiding bij schaatsen en het voorkomen van schaatsblessures is te vinden op www.veiligheid.nl/voorkomblessures. Hier kun je als schaatser testen hoe het zit met jouw kennis over het voorkomen van blessures bij schaatsen, De adviezen op deze website zijn samengesteld in samenwerking met de KNSB.

Wat kun je nog doen als je door het ijs zakt en onder het ijs terecht komt?

  • Is er sprake van veel sneeuw op het ijs? Zwem dan naar lichte plekken toe onder het ijs om een wak te vinden.
  • Is het ijs sneeuwvrij? Zwem dan juist naar plekken toe die donker zijn om een opening in het ijs te vinden.

 

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: