Schaafwonden behandelen

Kinderen die spelen en sporten lopen weleens een schaafwond op. Een schaafwond is een oppervlakkige beschadiging van de huid. Het bovenste laagje is eraf en daaronder zie je rode puntjes van de bloedvaten die in de diepere lagen van de huid gelegen zijn. Een schaafwond is erg pijnlijk, omdat de zenuwuiteinden niet meer beschermd worden door de bovenste huidlaag. Dit maakt het verzorgen van een schaafwond bij kinderen vaak een lastig klusje!

Schaafwond schoonmaken

Voordat je gaat bedenken of je de wond gaat verbinden en wat daarvoor de beste manier is, moet je de wond eerst schoonmaken. Dit gaat het handigst door de wond af te spoelen met lauw water onder een zacht stromende kraan. Als de wond goed schoon is kun je de randen van de wond ontsmetten. Povidonjood of chloorhexidine zijn middelen die je hiervoor kunt gebruiken.

Schaafwond verbinden

Er zijn verschillende materialen die je daarvoor kunt gebruiken, het belangrijkste is dat je kiest voor een materiaal dat niet vastplakt aan de wond. Dat voorkomt een hoop narigheid bij het wisselen van het verband. In het algemeen gaat het afdekken van een schaafwond goed met een paraffinegaas. Hier overheen kun je een steriel gaasje doen dat je afplakt op de huid.

Als de wond niet goed geneest, kan sprake zijn van een wondinfectie. Een geïnfecteerde wond is rood en pijnlijk, vaak komt er geen helder vocht meer uit, maar scheidt de wond pus uit. Soms kan je kind zelfs wat koortsig zijn van een wondinfectie. Als er tekenen zijn van zo’n wondinfectie is het zaak om contact op te nemen met je huisarts. Die kan dan beoordelen of andere behandelingen nodig zijn om de infectie de kop in te drukken.

Bron: sportarts Esther Schoots
Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts.
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

Sportarts Esther Schoots is lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde.

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: