• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Schaafwonden behandelen bij kinderen

Kinderen die spelen en sporten lopen weleens een schaafwond op. Wat is nu precies een schaafwond? Kunnen kinderen ziek worden van schaafwonden? En hoe behandel je een schaafwond? Een ding is zeker: schaafwonden doen pijn!

Schaafwond aan de huid

Een schaafwond is een oppervlakkige beschadiging van de huid. Het bovenste laagje is eraf en daaronder zie je rode puntjes van de bloedvaten die in de diepere lagen van de huid gelegen zijn. Een schaafwond is erg pijnlijk, omdat de zenuwuiteinden niet meer beschermd worden door de bovenste huidlaag. Dit maakt het verzorgen van een schaafwond bij kinderen vaak een lastig klusje!

Schaafwond schoonmaken

Voordat je gaat bedenken of je de wond gaat verbinden en wat daarvoor de beste manier is, moet je de wond eerst schoonmaken. Dit gaat het handigst door de wond af te spoelen met lauw water onder een zacht stromende kraan. 

Schaafwond verbinden

Een kleine schaafwond hoef je niet af te dekken met een pleister of een gaas. Aan de lucht laten drogen, is dan een goede oplossing.

Is de schaafwond groot en komt er vocht uit, dek het dan af. Er zijn verschillende materialen die je daarvoor kunt gebruiken. Kies vooral materiaal dat niet vastplakt aan de schaafwond. Dat voorkomt een hoop narigheid.

Paraffinegaas kun je in het algemeen goed gebruiken om een schaafwond af te dekken. Over het paraffinegaas kun je een steriel gaasje doen. Het steriele gaasje plak je af op de huid of maak je vast met een hydrofiel windsel.

Wondinfectie schaafwond

Als de schaafwond niet goed geneest, is er vaak sprake van een wondinfectie. Een geïnfecteerde schaafwond is rood en pijnlijk. Vaak komt er geen helder vocht meer uit de wond, maar scheidt de wond pus uit.

Je kind kan zich ziek voelen door deze wondinfectie. Denk aan koorts, rillerigheid, lamlendig. Merk je dat er een wondinfectie is en je kind is hier ziek van, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan dan beoordelen of andere behandelingen nodig zijn om de infectie de kop in te drukken.

Sportarts Esther Schoots

Esther Schoots is werkzaam bij het Sportmedisch Adviescentrum in Utrecht.

Kom meer te weten over het werk van de sportarts en vind adressen van sportartsen bij jou in de buurt. Sportarts Esther Schoots is lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde

Zoek een sportzorgprofessional