Sportarts werkzaam in een sportmedische instelling

Heb je al een aantal keer niet kunnen sporten door een blessure of gaat sporten niet van harte. Wil je weten hoe je je prestaties kunt verbeteren? Heb je een chronische aandoening, wil je beginnen met sporten of ben je al een fanatieke sporter en wil je weten wat je trainingszones zijn? Bezoek dan eens de sportarts.

De sportarts is er voor iedereen

Een sportarts? Ja, een sportarts! Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan de sportarts bezoeken. De sportarts is er voor ieder (nog niet) bewegend mens, jong en oud, recreatieve en topsporter en voor zowel minder validen als mensen met chronische ziekten zoals artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en astma.

Sportartsen zijn in Nederland de specialisten op sportmedisch gebied. Een sportarts heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures en kijkt daarbij naar belasting en belastbaarheid! Rust komt bijna niet voor in het woordenboek van de sportarts. De sportarts stelt alles in het werk om je weer op een gewenste niveau te laten sporten.

Sportartsen houden zich bezig met het verrichten van (blessure)consulten, preventieve sportmedische onderzoeken, inspanningstesten en advisering t.a.v. sportbeoefening. Een andere taak van de sportarts is de sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters. Ook het testen en revalideren van mensen met een chronische aandoening, zoals bij hart- long- of oncologische revalidatie, kan behoren tot de werkzaamheden van de sportarts. Na een bezoek aan de sportarts weet je precies wat er aan de hand is, wat er aan gedaan kan worden en hoe je in de toekomst klachten kunt voorkomen. De sportarts geeft je ook adviezen over trainingsschema's.

Blessureconsult bij een sportarts

Met klachten die je beperken in je sportbeoefening, kunt je bij de sportarts terecht voor een blessureconsult. Een blessureconsult bestaat uit een analyse van je klacht(en) en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt er aanvullend onderzoek verricht of aangevraagd zoals een echo, röntgenfoto, MRI, ECG, of ander aanvullend onderzoek.
Vervolgens stelt de sportarts een diagnose. Na de diagnose besluit de sportarts, in overleg met jou, of en zo ja welke vervolgbehandeling kan plaatsvinden. Vaak kan de sportarts je zelf behandelen of adviseren over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal of trainingsschema’s, maar de sportarts kan je ook doorsturen naar bijvoorbeeld een (sport)fysiotherapeut, orthopeed, radioloog of cardioloog.

Sportmedische onderzoeken (sportkeuringen) door de sportarts

Wil je een marathon lopen of je prestaties verbeteren? Wil je weten wat je trainingszones zijn? Dan kun je bij de sportarts een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) laten verrichten.

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk jouw lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Sportkeuringen zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of jouw hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportkeuring laten verrichten. Zeker voor beginnende sporters kan een sportkeuring verstandig zijn. De sportarts kan je een deskundig advies geven zodat je op een verantwoorde manier met sporten kan beginnen.

Sport je nog niet, maar wil je weten welke sport je het beste kunt doen? Ook jij bent welkom bij de sportarts. Schroom dus niet om te gaan als je niet weet hoe je moet beginnen.
Op www.sportzorg.nl/sportkeuring-sportmedische-keuring vind je meer informatie over sportkeuringen.

Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met een chronische aandoening?

Ook mensen met een chronische aandoening kunnen bij de sportarts terecht. Iedere persoon en iedere chronische aandoening is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Wat kost een bezoek aan de sportarts?

Per 1 januari 2016 worden de diensten verricht door een sportarts als volgt vergoed:

Basisverzekering

  • Consult sportarts: je ervaart klachten tijdens het sporten/bewegen. Dit kan een vervelende blessure aan spieren of gewrichten zijn, maar ook duizeligheid, pijn op de borst of een ongewone vermoeidheid.
  • Revalidatie bij een chronische aandoening.

Voor beiden is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk.

Aanvullende verzekering

  • Sportmedische onderzoeken, in de volksmond ook wel sportkeuringen genoemd. Je ervaart geen klachten, maar wilt je prestaties verbeteren of wilt weten of je een sportieve uitdaging wel aankunt.
  • Verplichte sportkeuring door een sportbond.

Voor deze sportmedische onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts nodig. Deze sportmedische onderzoeken kunnen vanuit de aanvullende verzekering worden betaald, mits je deze aanvullende verzekering hebt. Dekt je aanvullende verzekering deze sportmedische onderzoeken niet, dan dien je de rekening zelf te betalen. 

Waar vind ik een sportarts? Direct een afspraak maken!

Een sportarts is werkzaam in een sportmedische instelling. Sportmedische instellingen kunnen zelfstandig (Sportmedische Adviescentra, SMA) of in ziekenhuizen gevestigd zijn (Sportgeneeskundige afdeling, SGA). Deze sportmedische instelling zijn te vinden over heel Nederland dus er is altijd één bij jou in de buurt. Op www.maakeenafspraakmetdesportarts.nl/fsmi kun je direct een afspraak maken met een sportarts. Vul het formulier in en binnen drie werkdagen neemt de sportarts contact op voor het maken van een afspraak.

Op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional kun je zoeken of er een sportarts bij jou in de buurt te vinden is en kun je zelf contact opnemen om een afspraak te plannen.

Een dag uit het leven van de sportarts (video)

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: