• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoe kies ik mijn hardloopschoenen?  

Hardlopen doe je op hardloopschoenen. Voordat je met hardlopen begint is het dus van belang om hardloopschoenen aan te schaffen. Maar waar moet je beginnen? In hardloopspeciaalzaken, sportzaken en in de media wordt nog altijd beweerd dat de juiste schoenen blessures kunnen voorkomen. Wat zegt de wetenschap hierover en wat kunnen wij van Sportzorg.nl jou adviseren? Welke hardloopschoen is voor jou geschikt? Waar kun je op letten en waar kun je deze schoenen kopen?

Een hardloopschoen moet vooral lekker zitten en lopen. Schenk hier tijdens de aankoop dus voldoende aandacht aan. Bij een goede sportzaak of hardloopspeciaalzaak is het mogelijk om een stukje hard te lopen op de nieuwe hardloopschoenen voordat je tot aankoop overgaat!

KTS Hardlopen

Foto:Dulcey Lima Unsplash
Foto:Dulcey Lima Unsplash

Neem de tijd om een schoen te vinden

Je kunt bij een sportzaak of hardloopspeciaalzaak goede hardloopschoenen kopen. Eigenschappen die kenmerkend zijn voor een hardloopschoen zijn onder andere: licht van gewicht, dempende tussenzool, stabiliteitbevorderende factoren en snelle afwikkeling. Neem de tijd om een schoen te vinden met een pasvorm en eigenschappen die goed passen bij je eigen voeten. De hardloopschoen moet hierbij dus vooral lekker zitten!

Bij een hardloopspeciaalzaak besteden de medewerkers extra aandacht aan het type van je voet en je afwikkelpatroon. Je loopbeweging nemen ze vaak op met een videocamera. Dit kan buiten of op een speciale loopstrook plaatsvinden. Het beeld spelen ze daarna vertraagd af voor een deskundige beoordeling. Bij de loopafwikkeling is er onderscheid in neutrale lopers en overpronerende (= het te veel naar binnen kantelen van de voet na de landing) lopers. Bij overpronatie bevelen de medewerkers van de hardloopspeciaalzaak veelal een zogenaamde antipronatie hardloopschoen aan.

Wetenschappelijke kennis op het gebied van hardloopschoenen 

In de afgelopen jaren is meer wetenschappelijke kennis op het gebied van hardloopschoenen verschenen. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is echter gebleken, dat het aanmeten van hardloopschoenen op basis van type voet of afwikkelpatroon tijdens hardlopen, geen blessures kan voorkomen (literatuurverwijzing: Knapik1, Knapik 2, Cochrane 2011, en Taunton 2010). Een duurdere hardloopschoen hoeft niet beter te zijn (Clinghan 2007).

Het voorkomen van blessures kunje  door het volgen van een gedegen voorbereiding en door goed naar je lichaam te luisteren. Helaas zijn belemmeringen van buitenaf (een uitstekende wortel, een ongeziene stoeprand of anderen) niet altijd te voorkomen. Blijf daarom alert, want een ongelukje zit in een klein hoekje.

KTS Hardlopen

Dit is een uitgave van de KTS groep Hardlopen van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG).

KTS staat voor Kennis Transfer Sportgezondheidszorg. Een KTS groep is een groep experts die wetenschappelijk onderzoek op gebied van sport vertalen naar de eindgebruiker (over het algemeen de sporters) of vanuit de vraag van de eindgebruiker wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Een KTS groep is samengesteld uit experts vanuit de sporttak. Dit kunnen artsen, sporters, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen, etc. zijn. Twee dingen hebben ze gemeen; de liefde voor de sport en de expertise om de uitkomsten van onderzoek toepasbaar te kunnen maken voor sporters!

De KTS groep Hardlopen bestaat uit:

  • Wetenschappers: Ida Buist en Marienke van Middelkoop
  • Sportartsen: Arjan Kokshoorn en Steef Bredeweg
  • Fysiotherapeut: Wim van Houtert
  • Atletiekunie: Patrick Aris - manager loopsport
  • VeiligheidNL: Wim Schoots

Vanuit Sportgeneeskunde Nederland:

  • Kelley Post - communicatiemanager bureau sportgeneeskunde
  • Nelly Voogt - projectleider KTS

Bronnen:
De adviezen in deze uitgave zijn op basis van expert opinion geschreven door de KTS groep ‘hardlopen’. Geraadpleegde bronnen zijn atletiekunie.nl, sportzorg.nl en voorkomblessures.nl.
 

Zoek een sportzorgprofessional