Rompspier oefeningen

Je kunt beginnen met deze oefening indien het geen klachten tijdens- of na de oefening oproept. Wees alert dat de vermoeidheid in de buikspieren komt en niet in de rug ! De tijdsduur en de uitvoering van de oefening is hiervan afhankelijk. Start de oefening in een uitvoering (ellebogen/knieën of ellebogen/ voeten) waarbij geen rugpijn optreed. Maak dagelijks 5 herhalingen tot er vermoeidheid in de buik optreed. Probeer dit uitbouwen op geleide van klachten of vermoeidheid uit te bouwen tot 5 series van 1 minuut in de zware uitvoering. 

Deze buikspier oefening is tevens belastend voor de onderrug. Check steeds tijdens- en ook na de oefening of er geen lage rugklachten ontstaan. Pas zo nodig de intensiteit hierop aan.

 

Je kunt beginnen met deze oefening indien het geen klachten tijdens- of na de oefening oproept. Wees alert dat de vermoeidheid in de buikspieren komt en niet in de rug ! Maak dagelijks 5 series van 15 herhalingen en neem steeds 10 sec rust tussendoor. Bouw dit uit op geleide van vermoeidheid of klachten naar 5 x 30 herhalingen. Varieer ook door schuin op te komen voor de schuine buikspieren.

Check of het doen van de oefening niet de klacht heeft verergerd tijdens de oefening, na de oefening, of de volgende dag. Zoek dus een beweging of rekoefening waarmee je de klacht kunt beoordelen.

Zoek een houding waarin je de oefening in balans 10 seconden kunt volhouden. Met gebogen knieën is de oefening minder zwaar dan met gestrekte knieën. Maak dagelijks 5 series van 7 herhalingen en neem steeds 10 sec rust tussendoor. Bouw dit uit op geleide van vermoeidheid of klachten naar 5 x 15 herhalingen. Wissel van kant.

Check of het doen van de oefening niet de klacht heeft verergerd tijdens de oefening, na de oefening, of de volgende dag. Zoek dus een beweging of rekoefening waarmee je de klacht kunt beoordelen.

Je kunt beginnen met deze oefening indien het geen klachten tijdens- of na de oefening oproept. Denk aan het stabiel houden van de romp, houdt de buikspieren steeds op spanning. Indien de oefening met 2 benen dagelijks 5 x 15 netjes uitgevoerd kan worden, wissel dan af per been. Wees hierbij extra alert op het horizontaal houden van het bekken. Bouw dit uit op geleide van vermoeidheid of klachten naar dagelijks 5 x 15 per been.

Deze buikspier oefening is tevens belastend voor de rugspieren. Check steeds tijdens- en ook na de oefening of er geen lage rugklachten ontstaan. Pas zo nodig de intensiteit hierop aan.

Je kunt beginnen met deze oefening indien het geen klachten tijdens- of na de oefening oproept. Maak dagelijks 5 series van 10 herhalingen. Bouw dit uit op geleide van vermoeidheid of klachten naar 5 x 20 herhalingen.

Deze buikspier oefening is tevens belastend voor de lage rug. Check steeds tijdens- en ook na de oefening of er geen lage rugklachten ontstaan. Pas zo nodig de intensiteit hierop aan.

 

 

 

 

        


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: