Ik heb een hoge bloeddruk (hypertensie) en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je een hoge bloeddruk (hypertensie) hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Bij inspanning loopt de bloeddruk op. Hoe hoog deze wordt is afhankelijk van de spieren die gebruikt worden tijdens de training en van de intensiteit van de training.
  • Uit onderzoek is ook gebleken dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk verlaagd. Voor de gezondheid is deze daling van groot belang. 

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten:

Bouw een training rustig op. Zo kan het lichaam wennen aan de inspanning en kan het de bloeddruk daarop aanpassen.

Vertel jouw sportbegeleider of sportgenoten van je hypertensie zodat zij op de hoogte zijn, mocht er onverhoopt iets gebeuren.

  • Na de inspanning kan een te lage bloeddruk optreden dus zorg altijd voor een goede cooling down.

Ook mensen met een hoge bloeddruk kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met een hoge bloeddruk is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Aan de digitale sportarts kun je een vraag stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: