• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb een hoge bloeddruk (hypertensie) en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je een hoge bloeddruk (hypertensie) hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Bij inspanning loopt de bloeddruk op. Hoe hoog deze wordt is afhankelijk van de spieren die gebruikt worden tijdens de training en van de intensiteit van de training.
  • Uit onderzoek is ook gebleken dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk verlaagd. Voor de gezondheid is deze daling van groot belang. 

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten:

Bouw een training rustig op. Zo kan het lichaam wennen aan de inspanning en kan het de bloeddruk daarop aanpassen.

Vertel jouw sportbegeleider of sportgenoten van je hypertensie zodat zij op de hoogte zijn, mocht er onverhoopt iets gebeuren.

  • Na de inspanning kan een te lage bloeddruk optreden dus zorg altijd voor een goede cooling down.

Ook mensen met een hoge bloeddruk kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met een hoge bloeddruk is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Aan de digitale sportarts kun je een vraag stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.

Zoek een sportzorgprofessional