• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma‚Äôs op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Een marathon uitlopen doe je niet alleen fysiek

Elke hardloper kent het, je bent aan het trainen of een wedstrijd aan het lopen en merkt dat je gedachtes afdwalen. Je bent bijvoorbeeld zo moe dat je denkt: “Waar ben ik eigenlijk mee bezig?”. Hoewel het normaal is om dit soort gedachtes te hebben, kan het je prestatie positief of negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te weten welke gedachtes jouw prestatie kunnen verbeteren of verslechteren.

Gedachtes zijn in te delen in verschillende cirkels (zie afbeelding) die verschillende soorten afleiding weergeven. Deze afleidingen zijn over het algemeen niet bevorderlijk voor prestatie. Het is echter per persoon verschillend in hoeverre elk soort aandacht een negatieve invloed heeft op prestatie. Om optimaal te presteren is het noodzakelijk om vaak met je gedachtes in cirkel 1 te blijven. Dit zorgt er voor dat je lichaam en geest zich focussen op wat je te doen staat en wat je aan het doen bent. Gedachtes in een andere cirkel kunnen invloed hebben op je prestatie omdat je spieren kunnen verslappen of verstijven of dat je ongecontroleerde stappen zet.

Cirkel 6:
De zinsvraag “Wat doe ik hier?”. Concentratie is ver te zoeken in deze cirkel, je vraagt je soms letterlijk af, waar ben ik aan begonnen of wat doe ik hier? Ook alledaagse gedachtes die niets met de wedstrijd te maken hebben horen in deze cirkel.

Cirkel 5:
Gevolgen van winnen of verliezen. Je gedachten zijn bij de (negatieve) reacties van anderen op je eindtijd.

Cirkel 4: 
Winnen of verliezen. Je gedachten zijn bij het wel of niet behalen van je doelen zoals het niet verbeteren van je PR.

Cirkel 3:
Vergelijking tussen huidig en gewenste prestatie. Je denkt aan hoe het nu gaat en hoe je eigenlijk het
liefst zou willen lopen.

Cirkel 2: 
Directe afleidingen. Je denkt aan het weer, de toeschouwers, of je schoenen die knellen. Dingen
waar je geen controle over hebt. Aandachtscirkels van Eberspächer.

Cirkel 1:
Ik en mijn taak. Je hebt volledige focus op de beweging van je lichaam en wat je kan en moet doen om zo goed mogelijk hard te lopen. Dit zijn zaken waar je controle over hebt.

Aandachtscirkels van Eberspächer

Vanzelfsprekend is het niet mogelijk om de hele race in cirkel 1 te zitten. Je aandacht zal tussen de verschillende cirkels wisselen tijdens het hardlopen. Om te voorkomen dat dit een negatieve invloed heeft op je prestatie de volgende tips:

  • Schrijf van te voren voor elke cirkel op welke gedachtes jou kunnen helpen om terug naar cirkel 1 te komen. Je kan hierbij denken aan gedachtes die in het verleden tijdens een goede prestatie hielpen. Herhaal deze helpende gedachtes tegen jezelf tijdens het hardlopen op de momenten dat je merkt dat je aandacht afdwaalt en je dus niet meer in cirkel 1 zit.
  • Bedenk van te voren wat cruciale punten zullen zijn in de race, de punten waar jij zeker in cirkel 1 wilt zijn, denk bijvoorbeeld aan de start en finish; hoe je dan wilt lopen en waar je met je gedachten wilt zijn. Zodra je bij deze punten aankomt zal het nu makkelijker zijn je te focussen.
Zoek een sportzorgprofessional