• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoe kies je het juiste sportklimaat voor een kind?

Elke ouder wil het beste voor zijn kinderen. Dat betekent dus ook een goed klimaat om in te sporten. Als volwassene heb je invloed op het sportklimaat van je kind. Dat start al met de juiste vraag of vragen te stellen na afloop de training of wedstrijd. Zo houd jij je kind gemotiveerd.

 

Vragen stellen na een training of de wedstrijd 

Je zoon of dochter speelde zijn of haar eerste sportwedstrijd. Na alleen nog maar getraind te hebben, was het spelen spannend. Na afloop ben je als ouder enthousiast en stelt allerlei vragen aan je kind. Let op: er zitten verschillen tussen de vragen die je stelt en dat kan invloed hebben op de motivatie van je kind.

Bekijk dit voorbeeld en zie het verschil tussen de vragen:

1. ‘Heb je het leuk gehad?’
2. ‘Heb je gewonnen?’
3. ‘Ging dat (een bepaalde vaardigheid) beter dan de vorige keer?’

De eerste en derde vraag leggen meer de nadruk op het kind zelf. Op het eigen plezier en op zelfverbetering. De tweede vraag legt meer nadruk op het resultaat.

Taakgerichte vragen verhogen motivatie

Onderzoek heeft laten zien dat plezier en zelfverbetering (taakgericht) het belangrijkst is voor kinderen. Stel dus vragen die daarmee te maken hebben na afloop van een wedstrijd. Het stellen van taakgerichte vragen, vergroot de motivatie van een kind. En dat zorgt er weer voor dat een kind blijft sporten.

5 tips voor goede sportomgeving op een club/vereniging

Je wilt als ouder ervoor zorgen dat je kind in een goede sportomgeving op een club/vereniging terecht komt. Die ook bewust of onbewust meer taakgericht bezig zijn. Als je rekening houdt met deze vijf punten bij het kiezen van een sport/team voor je kind zal je kind met meer plezier gaan en blijven sporten.

1. Wat zijn de visie en verwachtingen van de trainer/coach?

Kijk of deze overeenkomen met je eigen verwachtingen. Wanneer visie en verwachtingen tussen ouder en trainer/coach niet overeenkomen, kunnen er conflicten en verschillende doelen ontstaan. Dit is verwarrend voor kinderen. En let er verder op dat de trainingen creativiteit en variatie laten zien om een kind gemotiveerd te houden.

2. Hoe gaat de trainer/coach om met fouten?

Ga voor een trainer/coach die meer gefocust is op hoe de wedstrijd is gespeeld, het proces, in plaats van het resultaat. Als er minder de focus ligt op het resultaat blijven kinderen meer inzet tonen, ook in moeilijke situaties. En moedig daarbij kinderen aan als ze veel inspanning laten zien en als je ziet dat ze zichzelf verbeteren. Dat verbetert de motivatie van een kind.

3. Wat is de rol van teamgenoten?

Zoek een team waarbij alle kinderen kunnen meedoen en meespelen. Het meedoen en meespelen zorgt voor meer plezier en verlaagt angstniveaus door het ontbreken van rivaliteit. En kinderen kunnen van elkaar leren als iedereen kan spelen.

4. Hoe betrekt de trainer/coach de sporters bij het nemen van beslissingen?

Ga op zoek naar een team waarbij een trainer/coach de sporters ook bij beslissingen betrekt. Hij kan bijvoorbeeld de kinderen een oefening laten kiezen tijdens de training. Op deze manier vergroot je ook weer de betrokkenheid bij de sport.

5. Laat je kind zelf meebeslissen in de sport die hij wil doen

Eigen keuze zorgt voor meer plezier, meer inzet en een tevreden en blij kind. En dat is toch wat je als ouder wilt!

Bonus: Houd deze vijf punten gedurende de sportcarrière van je kind in de gaten

Tijdens de ontwikkeling van je kind, verandert er veel in zijn leven. Zo ook zijn kijk op de sport die hij uitoefent. Blijf dus met je kind en trainer/coach communiceren.

Sport- en prestatiepsycholoog Yara van Gendt

Yara van Gendt is SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en begeleidt sporters, teams en coaches om lekkerder in hun vel te zitten en het optimale uit zichzelf te halen. Yara is onderdeel van de staf van schaatsteam IKO, heeft haar eigen praktijk in Zwolle en verzorgt workshops door het hele land. Tevens is Yara auteur van het boek ‘Leren Revalideren – hoe je optimaal herstelt van je blessure en er sterker uitkomt’. Voor meer informatie: www.yaravangendt.nl.

Zoek een sportzorgprofessional