• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoe win ik van mijn angstgegner?

Elke tennisser heeft er één: een angstgegner. Een angstgegner is de tegenstander, dé tennisser, waar je liever niet de degens mee kruist en waar je vaak (nipt) van verliest. Met een goede wedstrijdvoorbereiding kun je met vertrouwen je eigen spel spelen tegen jouw angstgegner. Hoe je dat doet, lees je hier!

Maak een plan om tegen je angstgegner te spelen

Maak van tevoren een plan hoe je tegen jouw angstgegner wilt spelen. Denk aan een technisch/tactisch plan: hoe ga je de wapens van je tegenstander (hoge, diepe spinballen of juist lage sliceballen) bestrijden?

Vergeet ook je eigen mentale strijdplan niet. Wat zeg je tegen jezelf na de zoveelste eindeloze rally die net niet jouw kant opvalt? Hoe reageer je op de luide kreten en gebalde vuistjes aan de overkant van het net? Een kleine tip: draai je om, zodat je niet ziet waar je tegenstander allemaal mee bezig is en focus je op jezelf en het volgende punt.

Zie de tenniswedstrijd voor je

Voer in gedachten alvast je speelplan uit. Beeld je in hoe je een aantal games tegen jouw angstgegner speelt. Het is van belang dat je een succesvolle uitvoering voor je ziet. Dus die eindeloze rally win je nu wel. En van die schreeuwlelijk tegenover je heb je geen last. Jij blijft rustig. Het grote voordeel van deze vaardigheid is dat jij als regisseur de controle hebt over de beelden. Je handelt precies zoals jij dat wil. Het verbeelden van wenselijk gedrag vergroot de kans dat je in werkelijkheid ook zo reageert.  Je hebt het namelijk al geoefend.

Generale repetitie spelen tegen je angstgegner

De laatste tip: oefening baart kunst. Als je blijft hopen op een goed resultaat tegen een lefty, die ene keer per jaar dat je hem treft, dan kun je lang blijven hopen. Zoek een linkshandige speler op bij je tennisvereniging en nodig hem uit voor een oefenwedstrijdje. Ook leuk: laat een trainingsmaatje in de rol kruipen van jouw angstgegner. Dit biedt je de kans om in een veilige omgeving te oefenen met je slagen en je mentale vaardigheden. 

Twee categorieën angstgegners

Angstgegners zijn er in twee categorieën.  

Categorie 1: angstgegner met een lastige speelstijl

de speler die net voor jou met een lastig spelletje speelt. Niet eens zozeer beter, maar je weet geen antwoord te vinden op zijn speelstijl. Zoals de linkshandigen, de muren die alles terugbrengen of de 'kappers/slicers'.

Categorie 2: angstgegner met 'vervelend' gedrag

de speler die door zijn gedrag of persoonlijkheid niet tot jouw favorieten behoort. Lees: het bloed onder je nagels vandaan haalt.

In welke categorie hij of zij ook valt; een angstgegner roept emoties bij je op die negatief van invloed zijn op je spel.

Sportpsycholoog Anouk van den Berg

Anouk van den Berg is ontwikkelingspsycholoog die zich heeft gespecialiseerd in sportpsychologie. Ze heeft haar eigen sportpsychologiepraktijk MOOOST en is aangesloten bij de Vereniging voor Sportpsychologie in Nederland (VSPN).

Kom meer te weten over het werk van de sportpsycholoog, sportarts of andere sportzorgprofessionals. Vind snel en gemakkelijk een adres bij jou in de buurt.

Ja, ik ga op zoek

 

Zoek een sportzorgprofessional