• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Mentale beklimming: hoe kom je een bergetappe door?

Vanzelfsprekend bevat de Tour de France ook dit jaar weer een flink aantal bergetappes, 6 om precies te zijn. Voor sommige renners zijn dit de etappes om naar uit te kijken, anderen kijken er juist als een berg tegenop.

Dit jaar hoeven de wielrenners de beroemde en beruchte 'Hollandse' berg, Alpe d’Huez, niet te trotseren. In 2021 staan wel bergen als Montée de Tignes, Luz-Ardiden, Col du Portet, Andorra : Port d’Envalira (2.408 m), cols in de Alpen: Col de Romme, Col de la Colombière, Le Grand-Bernand, Col des Saisies, Col du Pré, Cormet de Roselend, Montée de Tignes op de planning. Ga er maar aanstaan! Hoe kom je nou zo'n bergetappe door?

Voorbereiding bergop fietsen

Ben je van plan om zelf een keer met de fiets een steile berg te beklimmen, zoals de Alpe d’Huez, bedenk dan van tevoren welke strategie jou zou kunnen helpen.

  • Bepaal welke afleidingen voor jou kunnen gaan werken, zodat je door kan fietsen ondanks vermoeidheid of pijn;
  • Stel jezelf doelen en reflecteer hierop tijdens het fietsen;
  • Verken de beklimming vooraf.

Daarbij is het accepteren van de komende vermoeidheid en pijn ook verstandig. Het is logisch dat je lichaam vermoeid en pijnlijk wordt. Je bent niet zomaar een stukje aan het fietsen. Bedenk wat je kunt verwachten en bereid je hierop voor. Dan kun je tijdens de beklimming nog meer genieten van de uitdaging de top te bereiken of het prachtige uitzicht.

De sportarts of sportpsycholoog kunnen jou helpen om zowel fysiek als mentaal goed van start te gaan. Vind daarom snel en gemakkelijk een sportarts, sportpsycholoog of andere sportzorgprofessional bij jou in de buurt. 

 

Mentale afleiding tijdens een steile klim

Om de bergetappe door te komen is het van belang jezelf gefocust te houden. Om deze focus te houden, is het goed om te bedenken wat je bezig kunt houden tijdens het fietsen en wat je niet aan de pijn of vermoeidheid doet denken.

Voor profrenners kan dit zijn:

  • het gezamenlijke doel van je ploeg;
  • je eigen rol binnen de ploeg, zoals waterhalen of tempo maken;
  • jezelf al zegevierend de top of finish zien bereiken.


Ben je geen prof, maar ga je wel een steile berg trotseren met je wielrenfiets, dan kun je het voor jezelf gemakkelijk maken door:

  • het zingen van een liedje;
  • het genieten van het prachtige uitzicht op veel plekken;
  • of het rekenen met tijden van je beklimming.


Tijdens touretappes komt daar vaak ook nog bij: alle toeschouwers met eventuele spandoeken en teksten op de weg. Voor sommige fietsers een welkome afleiding, voor andere juist extra motivatie en voor nog anderen een verlies van energie en kracht.
Het is handig om van te voren te bepalen welke afleiding of motivatie positief werkt voor jou als wielrenner en hieraan te denken op het moment van vermoeidheid en of pijn.

Vooraf doelen stellen fietsend de berg op

Je kunt de berg op delen in stukken en vooraf bepalen hoe lang je over de stukken van plan bent te gaan doen. Tijdens het fietsen kun je zo precies uitrekenen of je op schema ligt en hoe het gaat.

Bijvoorbeeld de Alpe d’Huez telt 21 bochten. Aftellen kan dus erg gemakkelijk en je weet telkens goed hoever je nog moet. Het stellen van doelen is hierdoor erg handig. Het mooie ook is dat elke bocht zo goed als plat is en hierdoor even verlichting geeft of juist ruimte voor een tempoversnelling.

Verkennen van de berg

Precies weten waar je bent gedurende een etappe en ook zeker tijdens een beklimming is voor veel wielrenners erg fijn. Zo weet je hoe lang je nog moet klimmen en zie je welk deel van de etappe je al gehad hebt. Dit geeft voldoening en zorgt voor motivatie.
Ook kun je dan een inschatting maken van de hoeveelheid energie die je mogelijk nog kan gebruiken voor een tempoversnelling. Hiervoor is het zinvol de route van de etappe met daarin de berg van tevoren goed te verkennen. Dit kan per auto of via film.

Een tweede voordeel aan het vooraf verkennen van de berg is het kunnen visualiseren van de beklimming. In gedachten de berg een keer beklimmen en alle indrukken in je op nemen zorgt er onder andere voor dat je geen energie aan nieuwe indrukken meer kwijt bent en je weet wat je kunt verwachten op het moment dat je de berg echt beklimt.

Sport- en prestatiepsycholoog Yara van Gendt

Yara van Gendt is SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en begeleidt sporters, teams en coaches om lekkerder in hun vel te zitten en het optimale uit zichzelf te halen. Yara is onderdeel van de staf van schaatsteam IKO, heeft haar eigen praktijk in Zwolle en verzorgt workshops door het hele land. Tevens is Yara auteur van het boek ‘Leren Revalideren – hoe je optimaal herstelt van je blessure en er sterker uitkomt’. Voor meer informatie: www.yaravangendt.nl.

Zoek een sportzorgprofessional