• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Omgaan met tegenslag: hoe word ik hier beter in?

Als sporter zul je ongetwijfeld tegenslagen hebben meegemaakt en gaan meemaken. Tegenslagen zijn namelijk onvermijdelijk. Omgaan met tegenslagen betekent praktisch gezien een andere route vinden om bij je doel te komen. Daar is onder andere flexibiliteit en weerbaarheid voor nodig.

Vanuit de stoïcijnse filosofie wordt gesteld dat er áltijd een route is om bij een doel te komen en dat iedere tegenslag overwonnen kan worden. Dit impliceert dat er dus meerdere wegen naar Rome leiden. Wanneer je rekent op tegenslagen, kun je je daarop voorbereiden en tegenslagen zien als manieren om te groeien en je sterker te maken. De vraag luidt dan ook: Hoe kan ik beter worden in het omgaan met tegenslagen?

In dit artikel geven Yara van Gendt en Renate Hensen (beiden SPORTPSYCHOLOOG VSPN®), tips.

Zoek een sportpsycholoog

Omgaan met tegenslagen in de sport

Controle

Een bekend en centraal principe binnen de praktische stoïcijnse filosofie is: ‘control the controllables’. Dit betekent het onderscheiden van zaken die wel en niet binnen onze controle liggen. Het is volgens de stoïcijnse filosofie belangrijk om je tijd en energie in de juiste zaken te steken.

Met de ‘juiste’ zaken worden de dingen bedoeld waar je invloed op hebt. Als sporter heb je geen directe invloed op wat jouw teamgenoten doen en wat bijvoorbeeld jouw concurrent presteert. Je hebt alleen invloed op je eigen gedrag, bijvoorbeeld de manier waarop je communiceert met je teamgenoten. De verantwoordelijkheid voor je gedrag ligt dus ook volledig bij jezelf

Tip: ga aan de slag met factoren waar je controle op hebt

Ga aan de slag door onderscheid te maken tussen de factoren waar je als sporter controle over hebt en waar je geen controle over hebt. Benoem deze factoren in een gesprek met je coach of schrijf ze voor jezelf op. De vervolgstap is het accepteren van de factoren waar je geen controle over hebt en je energie steken in de factoren waar je wel controle over hebt.

Reinhold Niebuhr: 
“God, give me the serenity to accept the things I cannot change; 
the courage to change the things I can; 
and the wisdom to know the difference.”

In het net slaan is een tegenslag bij tennis

Interpretatie van de situatie

De manier waarop je naar een situatie kijkt is vaak anders dan hoe een teamgenoot of je coach naar diezelfde situatie kijkt. Dit heeft onder andere te maken met je ervaringen en karakter. Of je een situatie als een tegenslag ervaart verschilt dus ook per persoon.

Eenzelfde situatie kan verschillende gedachten en emoties oproepen bij verschillende sporters. Denk bijvoorbeeld aan een NK wielrennen, waar een wielrenner die uit de subtop komt aan meedoet en ook de Nederlands Kampioen van vorig jaar. Voor de wielrenner uit de subtop kan de ervaren druk minder hoog liggen dan voor de Nederlands Kampioen van vorig jaar. Het rijden van precies dezelfde tijd op hetzelfde onderdeel en hetzelfde toernooi kan voor de subtop wielrenner als een overwinning voelen, terwijl het voor de Nederlands Kampioen als verliezen kan voelen. Dezelfde situatie brengt dus voor de ene sporter blijdschap en de andere sporter teleurstelling met zich mee.

Uitzoomen en bewustwording eigen situatie

Het is goed om soms uit te zoomen en je bewust te worden van jouw eigen interpretatie. Probeer situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Hierdoor leer je dat niet één visie altijd de enige en juiste is. Je kunt dit doen door een nieuwsgierige houding aan te nemen. Je kunt op ontelbare manieren met tegenslagen omgaan. Gebruik je eigen eerdere ervaringen en kijk om je heen hoe andere sporters zijn omgegaan met tegenslagen.

Trainen omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen is een vaardigheid. Dit betekent dat je het kan trainen en er steeds beter in kan worden. Je hebt niet altijd een obstakel nodig om beter te worden in het omgaan hiermee. Juist in de voorbereiding op obstakels zit veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Door vooraf verschillende scenario’s uit te denken en je te focussen op waar jij controle over hebt, kun je op het moment suprême beter omgaan met een eventuele tegenslag.

Kom meer te weten over het werk van de sportpsycholoog en vind adressen van sportpsyhologen bij jou in de buurt.

Sport- en prestatiepsycholoog Yara van Gendt

Yara van Gendt is SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en begeleidt sporters, teams en coaches om lekkerder in hun vel te zitten en het optimale uit zichzelf te halen. Yara is onderdeel van de staf van schaatsteam IKO, heeft haar eigen praktijk in Zwolle en verzorgt workshops door het hele land. Tevens is Yara auteur van het boek ‘Leren Revalideren – hoe je optimaal herstelt van je blessure en er sterker uitkomt’. Voor meer informatie: www.yaravangendt.nl.

Renate Hensen

Renate Hensen is SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en docent-onderzoeker sportpsychologie bij de Hanze Hogeschool in Groningen. In haar praktijk Improve your Mind, die ze begin 2020 oprichtte, heeft ze inmiddels vele sporters, coaches en teams kunnen motiveren om het beste uit henzelf te halen. Renate heeft een achtergrond in de sportwetenschappen en met behulp van Heart Rate Variability (HRV) maakt ze mentale en fysieke belastbaarheid inzichtelijk.

Wil je meer weten? Ga dan naar het Instagram-kanaal @improveyourmindNL of bezoek haar website Improve Your Mind.

Referenties

  • ‘Het obstakel is de weg’ van Ryan Holiday

  • ‘Drive: train je stoïcijnse mindset’ van Mark Tuitert

  • ‘Stoic Philosophy as a Cognitive-Behavioral Therapy’ van Donald Robertson and Trent Codd