• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Voeding

24 januari: Pindakaasdag

Pindakaas, bijna niet meer weg te denken in ons voedingspatroon! Een heerlijk broodje pindakaas. Ook kun je pindakaas prima gebruiken door andere recepten heen. Wist je dat pinda's goede vleesvervangers zijn? Of wist je dat pinda's voor het grootste deel uit onverzadigde vetten bestaat? En dat dit de kans op hart- en vaatziekten verkleint?

Lees de volledige blog van Cassandra Akersloot van Akersloot Diëtetiek en kom meer te weten over pinda's en pindakaas. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
24 januari: Pindakaasdag

Peulvruchten uit Peru

Pinda’s behoren eigenlijk tot de categorie peulvruchten. Toch wordt de pinda vaak tot noten gerekend, omdat het qua samenstelling veel op die van een noot lijkt. Oorspronkelijk komen de pinda’s uit Peru, maar tegenwoordig wordt het in veel meer landen geproduceerd. Wist je dat de pindaplant ook goed groeit op de vensterbank?

Pindakaas relatief gezond 

Pindakaas is een relatief gezond product. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van welke variant je neemt. Bij een aantal merken wordt er veel suiker aan toegevoegd, wat het iets minder gezond maakt. Tegenwoordig zijn er ook veel verschillende soorten op de markt, denk aan pindakaas met witte chocolade, stroopwafel etc. etc. Deze varianten zijn natuurlijk iets minder gezond. Maar kies jij voor de pindakaas 100% pinda’s? Dan is hier verder niks aan toegevoegd.

Pindakaas veel kcal

Toch levert pindakaas relatief veel kcal. Dit komt doordat ongeveer de helft van de kcal geleverd wordt uit vet. Eén eetlepel pindakaas bevat al snel 125 kcal, waarvan 10.3 gram vet. Hiervan is 6.4 gram enkelvoudig onverzadigd vet en 1.9 gram meervoudig onverzadigd vet. Het grootste deel van het vet is dus afkomstig uit onverzadigde vetten, welke gunstig zijn voor het HDL-cholesterol. Hiermee kun je de kans op hart-en-vaatziekten verkleinen. Dus, wil jij aankomen? Dan is het een handig product om te gebruiken.

Pinda's als vleesvervangers 

Verder zijn pinda’s volwaardige vleesvervangers, doordat ze eiwit, ijzer, vitamine B1 bevatten. Dus ook voor vegetariërs en sporters zijn pinda’s (en dus pindakaas) goed om te gebruiken. Wat dacht je ervan om het een keer door je oat-meal te roeren of een beetje op de appel te smeren? Je kunt echt eindeloos blijven variëren met pindakaas.

Meer weten over voeding? Vind een (sport)diëtist bij jou in de buurt en maak een vrijblijvende afspraak.

Direct zoeken

 


Auteur
Cassandra Akersloot
Zoek een sportzorgprofessional