• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Intensief sporten stimuleert hersenen

Onze hersenen schakelen sneller wanneer de hartslag stijgt en de ademhaling sneller wordt. Voor dit positieve effect hoeven we niet vaak of langdurig

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Intensief sporten stimuleert hersenen

Onze hersenen schakelen sneller wanneer de hartslag stijgt en de ademhaling sneller wordt. Voor dit positieve effect hoeven we niet vaak of langdurig te sporten, maar de intensiteit blijkt wel van belang.

Dit stelt fysiotherapeut Maaike Angevaren in haar proefschrift. 'Het is bekend dat fysieke activiteit en sport belangrijk zijn voor een gezonde oude dag', zegt ze. 'Nu blijkt eens te meer dat intensief bewegen ook effecten sorteert op cognitie.

Trainingen

Angevaren liet proefpersonen verschillende trainingen volgen, waaronder hardlopen, yoga, krachttraining en training om het prestatievermogen te verbeteren. Een andere groep beoefende geen sport. De positieve herseneffecten zijn meetbaar bij gezonde ouderen.

Proefschrift

Maaike Angevaren promoveerde 29 april aan de Katholieke Universiteit Leuvel op haar proefschrift 'Physical activity, cardiorespiratory fitness and cognition'.

Bron: Hogeschool Utrecht

 


Zoek een sportzorgprofessional