• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Korte warming-up voor wedstrijd beter dan lange

Doet u een warming-up voordat u gaat lopen of fietsen? Uit onderzoek blijkt dat een korte warming-up beter voor de prestatie is dan een lange.
Tekst gaat onder de afbeelding verder
Korte warming-up voor wedstrijd beter dan lange

Doet u een warming-up voordat u gaat lopen of fietsen? Uit onderzoek blijkt dat een korte warming-up beter voor de prestatie is dan een lange. Onderzoek aan de universiteit van Calgary (Canada) in het Journal of Applied Physiology toont dat een korte warming up van ongeveer 15 minuten tot een betere prestatie leidt dan een warming up van 50 minuten. Na de kortere warming up waren de spieren beduidend minder vermoeid en was de piekkracht ruim 6 procent hoger.

De onderzoekers lieten vijf wielrenners een traditionele warming-up doen die vijftig minuten duurde. De intensiteit van de warming-up verschilde sterk gedurende die vijftig minuten en eindigde met enkele intensieve sprints. Daarna lieten de onderzoekers een andere groep een warming-up van vijftien minuten ondergaan. De warming-up was niet intensief en eindigde met één sprintje. De sporters die de korte warming-up deden hadden veel minder vermoeide spieren en de maximale kracht was 6,2 procent hoger.

Bron: Gezondheid.be, 4 augustus 2011


Zoek een sportzorgprofessional