• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Gouden tips voor beginnende hardlopers

Sportzorg.nl, de voorlichtingssite van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, heeft in samenwerking met diverse experts op het gebied van hardlopen
Tekst gaat onder de afbeelding verder
Gouden tips voor beginnende hardlopers

Gouden tips voor beginnende hardlopers

Alle belangrijke en betrouwbare informatie handig, praktisch en overzichtelijk op een rij gezet.

Sportzorg.nl, de voorlichtingssite van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, heeft in samenwerking met diverse experts op het gebied van hardlopen informatie verzameld om de beginnende hardloper beter op weg te helpen, zodat ze vooral kunnen blijven lopen en niet uitvallen door een blessure. De groep experts bestaat uit sportartsen, hardlopers van diverse niveaus, bewegingswetenschappers en trainers/coaches. Daarnaast zijn belangrijke partijen als de Atletiekunie en VeiligheidNL bij de groep betrokken. Vanaf vandaag is de handleiding te lezen op www.sportzorg.nl/beginnenmethardlopen.

In drie hoofdstukken worden vragen beantwoord zoals:

  • Kan ik zomaar beginnen met hardlopen?
  • Hoe kies ik mijn hardloopschoenen?
  • Wat is trainen? 
  • Hoe moet ik omgaan met pijn tijdens of na het hardlopen?
  • Wanneer is sportmedisch advies noodzakelijk?
     

Aan de handleiding is ook een trainingsschema toegevoegd. Uniek aan dit trainingschema is dat het rekening houdt met pijntjes/blessures van lopers. Veel lopers klampen zich vast aan een bepaald schema. Ook wanneer er pijntjes zijn blijven ze het schema aanhouden. Uiteindelijk komen ze bedrogen uit! Het einddoel wordt niet bereikt en de zo enthousiast begonnen hardloper zit weer thuis op de bank met een blessure of pijntje! Jammer! Het schema uit de handleiding houdt rekening met pijntjes van de hardloper en geeft eventueel een alternatieve training aan.

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 30% van alle hardlopers nieuw begint of minimaal een jaar niet hardgelopen heeft. Het blessurerisico is groot: de kans op een blessure bij hardlopen (5,1 blessures per 1.000 uur sporten) is ruim twee en een half keer zo groot als gemiddeld bij sport (1,8 blessure per 1.000 uur sporten). Na voetbal komen bij hardlopen de meeste blessures voor. Vooral mannen, minder ervaren lopers en lopers die minder dan 130 minuten per week lopen hebben meer kans op een blessure. Dit maakt de groep beginnende hardlopers en lopers die het al een tijdje niet meer hardgelopen hebben een vatbare groep voor blessures en is het extra belangrijk deze te voorkomen.

Ga naar: www.sportzorg.nl/beginnenmethardlopen 


Zoek een sportzorgprofessional