• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Enkelbrace nog effectiever dan balanstraining bij het voorkomen van herhaalde enkelverstuiking

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Enkelbrace nog effectiever dan balanstraining bij het voorkomen van herhaalde enkelverstuiking

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen. De aanbevelingen uit het onderzoek zijn opgenomen in de vernieuwde ‘Versterk je Enkel’ app. Hierdoor kan de sporter onder andere een keuze maken tussen een enkelbrace bij sporthervatting en de balanstraining.

In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in 2013. Het merendeel van de enkelblessures ontstaat plotseling. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking, verdraaiing of bandletsel. Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure.

Onderzoek brace vs. oefeningen

Een enkelblessure is één van de meest voorkomende sportblessures. “Na een eerste enkelverstuiking is er een verhoogd risico op een volgende”, vertelt Evert Verhagen, onderzoeker EMGO+ van VUmc. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen beschikbaar die dit verhoogde risico kunnen beperken, zoals het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining op een oefentol. De vraag was echter welke van deze maatregelen nu het meest effectief is in het voorkomen van deze herhaalde letsels.

Om deze vraag te beantwoorden werden door Kasper Janssen, sportarts en onderzoeker van EMGO+ van VUmc een jaar lang 384 sporters gevolgd nadat ze een enkelverstuiking hadden opgelopen. De sporters werden verdeeld over drie groepen. Een groep droeg een brace tijdens het sporten, de tweede groep kreeg balanstraining, een derde groep kreeg een combinatie van beiden. Na een jaar werd gekeken hoeveel nieuwe verstuikingen in de groepen waren ontstaan en wat de gerelateerde kosten waren. Meest opvallend was dat bracen tijdens sport goedkoper was en meer enkelverstuikingen bleek te voorkomen dan thuis trainen op een oefentol. Overweeg na een enkelverstuiking bij het hervatten van de sportbeoefening daarom een enkelbrace. Draag de brace tijdens sport gedurende een jaar. Als een brace niet mogelijk of niet gewenst is, versterk dan je enkel met de oefeningen uit de ‘Versterk je Enkel’ app. Van de oefeningen is eerder al bewezen dat ze enkelblessures voorkomen, maar bovendien bevorderen ze de enkelfunctie.

Brace keuzewijzer

In een vervolgonderzoek werd nog onderzocht hoe voetballers, volleyballers en hardlopers drie verschillende brace typen waardeerden. Ze droegen tijdens een aantal trainingen en wedstrijden afwisselend een compressiebrace, veterbrace of semi-rigide brace. Na het dragen beoordeelden ze de verschillende brace typen o.a. op ervaren comfort, gevoel van stabiliteit en de mate van belemmering tijdens hun sport. De resultaten van deze studies worden nu i.s.m. VeiligheidNL gebruikt in de ‘Versterk je Enkel‘ app om sporters naast een oefenadvies in de brace keuzewijzer ook een gerichter enkelbrace advies te kunnen geven.

Over de app

De vernieuwde app bevat naast de balanstraining met filmpjes en het bijbehorende oefenschema nu ook informatie over brace- en tapegebruik en een brace keuzewijzer. Daarnaast vind je in de app een kaart met de dichtstbijzijnde fysiotherapeut en sportarts. Download de app ’Versterk je enkel’ voor smartphone en tablet of kijk op www.veiligheid.nl/enkelapp.

Slappe spieren door tape of enkeltape? 

Nee. Dat is echt een fabeltje. bedenk maar eens hoeveel uur per week je niét sport. Al die tijd gebruik je je spieren gewoon en dat is echt genoeg. Bovendien is het niet zo dat je je spieren helemaal niet meer gebruikt met een brace of tape om. Wel is het zo dat je ze na een enkelblessure extra moet trainen om je hele enkel weer sterk te maken. 


Zoek een sportzorgprofessional