• Snel herstel met onze oefeningen
 • Trainingsprogramma’s op maat
 • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Kooptips helm wintersport

Ga naar een speciaalzaak of webshop met een groot assortiment. Er zijn verschillende soorten helmen op de markt. In verschillende kleuren, maten, soorten en prijzen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Kooptips helm wintersport
 1. Ga naar een speciaalzaak of webshop met een groot assortiment. Er zijn verschillende soorten helmen op de markt. In verschillende kleuren, maten, soorten en prijzen. Laat je adviseren door een deskundige verkoper. Neem de tijd hiervoor. De prijs zegt niets over de veiligheid. Alle helmen moeten voldoen aan dezelfde veiligheidscriteria.
 2. Pas meerdere helmen. De helm moet comfortabel zitten ongeacht het merk of de pasvorm. Pas daarom verschillende merken met verschillende pasvormen als je een helm koopt.
 3. Koop een helm die ontwikkeld is voor skiën. Bij de helm zit altijd een bijsluiter waarin staat voor welke sport en voor welk risico deze is bedoeld.
 4. Koop een helm die past bij jouw leeftijd.
 5. Koop een helm die voldoet aan de norm ‘EN 1078’ of de norm ‘EN 1080’ specifiek voor kinderen. Helmen die voldoen aan deze norm zijn uitvoerig getest en bieden optimale bescherming. Koop een kinderhelm niet op de groei, maar kies eerder voor een verstelbare helm.
 6. De helm moet goed passen en mag niet te groot zijn. Je kunt een helm in verschillende maten kopen. Als de helm goed op je hoofd blijft zitten als je je hoofd schudt, dan is dat de juiste maat. De helm mag niet knellen, want dat kan zorgen voor hoofdpijn. De helm mag ook niet te groot zijn, zodat deze verschuift bij een val. De achterkant van de helm mag je nek niet raken. Je verliest dan het beschermende effect waardoor de helm onveilig is. De omtrek van je hoofd bepaalt welke maat helm je nodig hebt. Dit wordt gemeten via een meetlint horizontaal om je hoofd (iets boven je wenkbrauwen).
 7. De helm moet een goede pasvorm hebben. Er zijn grofweg twee pasvormen verkrijgbaar: de ovaal en een meer rond model. Welke voor jou geschikt is is afhankelijk van de vorm van je hoofd. Een goed passende helm zit als een tweede huid op je hoofd. Zet de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of ver naar achteren).
 8. Koop een helm waarbij je de omgevingsgeluiden hoort. Test tijdens het passen ook goed of je de omgevingsgeluiden nog kunt horen.
 9. Koop een helm met een licht gewicht. Hoe lichter de helm, hoe prettiger deze zit. Je zet de helm dan sneller op.
 10. Het bandje van de helm mag niet in je huid snijden. Het bandje van de helm maakt achterover kantelen van de helm onmogelijk, maar mag niet in de huid snijden. Stel het bandje zo af dat deze je oren helemaal vrij laat.
 11. De sluiting (onder de kin) moet je makkelijk met één hand kunnen openen en sluiten.
 12. Bij volwassenen mag de sluiting niet openschieten als je aan beide riempjes trekt. Bij kinderen is dit juist wel verplicht. Bij hard trekken moet de kinderhelm openschieten.
 13. Draag je haar niet in een staart, maar los of in een lage staart als je een helm past en draagt.
 14. Zet je (ski)bril op tijdens het passen. Tijdens het skiën draag je vaak een skibril. Door deze bril op te zetten tijdens het passen, zie je of de helm met bril goed past. .
 15. Let goed op beschadigingen als je een tweedehands helm koopt. Koop de helm alleen als je zeker weet dat deze niet beschadigd is door bijvoorbeeld een val. Koop geen helmen die ouder zijn dan 5 jaar.

Meer tips over een veilige wintersport tref je aan op: http://voorkomblessures.veiligheid.nl/skien/startpagina-skien.


Zoek een sportzorgprofessional