• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Belangrijkste wijzigingen 'Richtlijnen Goede Voeding 2015'

Wij hebben er natuurlijk best wel lang naar uitgekeken, maar eindelijke zijn ze er. Gelukkig hoefden we niet bij nacht en ontij voor een gesloten winkeldeur te liggen, maar werd dit document gewoon digitaal toegankelijk gemaakt. Het gaat natuurlijk over de Richtlijnen Goede Voeding 2015. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Wat is de onderliggende motivatie voor deze veranderde adviezen?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Belangrijkste wijzigingen 'Richtlijnen Goede Voeding 2015'

De belangrijkste veranderingen


De opvallendste wijziging is dat het advies weergegeven wordt in voedingsmiddelen. De huidige Richtlijnen Goede Voeding 2015 zijn bondiger geformuleerd dan de Richtlijnen Goede Voeding 2006. Deze keer is er geen norm gegeven voor beweging. De huidige richtlijnen voldoen beter aan richtlijnen voor een ecologisch verantwoorde voeding dan de vorige versie uit 2006. Het gebruik van een duurzame voeding is ook een verantwoordelijkheid van de overheid en productieketen.
Hier kun je lezen hoe de huidige Richtlijnen Goede Voeding tot stand zijn gekomen.

Eiwit: Meer plantaardig en minder dierlijk

De verschuiving naar meer plantaardige eiwitbonnen (peulvruchten, noten) in plaats van vlees heeft als doel om hart- en vaatziekten te verminderen. Daarnaast kan het mogelijk ook leiden tot het minder vaak optreden van kanker. Het advies voor zuivel is iets verlaagd, omdat inname van ½ liter zuivelproducten per dag niet tot meer gezondheidswinst leidde dan de huidige inname van zuivelproducten die gemeten werd in de laatste Voedsel Consumptiepeiling. Het advies voor de vleesinname dat vorige week door het World Health Organisation werd gegeven is ook al in deze Richtlijnen Goede Voeding opgenomen.

Naast het advies om een keer per week peulvruchten als eiwitbron te gebruiken is het opvallendste advies om een handje ongezouten noten per dag te nemen. Deze beide adviezen hebben als doel om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen.

Voldoende volkorengranen en minder suiker

Het advies voor volkorengranen is bijgesteld naar “tenminste 90 gram per dag”. Dat komt neer op 3 snee brood per dag of een grote portie volkorenpasta. Voor de inname van koolhydraten wordt aanbevolen om vooral volkorengraanproducten te gebruiken, omdat deze tot een verlaging van het LDL-cholesterol leiden.
Deze keer is er wel een advies gegeven over het gebruik van suiker: Het gebruik van suikerhoudende (fris)dranken wordt afgeraden omdat deze bijdragen aan een vergrote kans op diabetes. Er wordt zelfs expliciet vermeld dat het gebruik van vruchtensap ook beperkt dient te worden. 1 glas vruchtensap bevat namelijk evenveel suiker als een glas frisdrank.

Klik hier voor het gehele artikel

 

Bron: Anneke Palsma, sportdiëtist (Palsma sportvoedingsadvies)

 


Zoek een sportzorgprofessional
"

Deze website maakt gebruik van cookies om de website optimaal voor je te laten functioneren. Je kunt kiezen voor (noodzakelijke) functionele cookies of je kunt alle cookies accepteren. Voor meer informatie over onze cookies, verwijzen wij naar ons privacybeleid.

"