Koen Verweij slaat hele schaatsseizoen over. Eerdere berichten gaven aan dat hij te hard zou hebben getraind! Wat is overtraining en hoe kan je dit voorkomen?
Door te trainen wil je een betere sporter worden. Na een training heb je echter tijd nodig om te herstellen van de inspanning. Je lichaam wordt dan geprikkeld om een nieuw evenwicht te zoeken. Rust zorgt ervoor dat het evenwicht wordt hersteld. Vaak herstelt je lichaam zich tijdens een rustperiode iets meer dan eigenlijk nodig is.

Wat is overtraining?
Door te trainen wil je een betere sporter worden. Na een training heb je echter tijd nodig om te herstellen van de inspanning. Je lichaam wordt dan geprikkeld om een nieuw evenwicht te zoeken. Rust zorgt ervoor dat het evenwicht wordt hersteld. Vaak herstelt je lichaam zich tijdens een rustperiode iets meer dan eigenlijk nodig is. Dit zorgt er na verloop van tijd voor dat je lichaam sterker wordt en beter gaat presteren. We noemen dit supercompensatie
Supercompensatie
Om supercompensatie te bereiken moet je lichaam na een training precies voldoende rust krijgen om te herstellen. Zit er teveel tijd tussen je trainingen, dan wordt het effect van supercompensatie minder of verdwijnt. Als je te snel weer gaat trainen, duurt het herstel langer. Dit kan uiteindelijk leiden tot overtraining. Maar door op het juiste moment weer te gaan trainen, wordt je steeds sterker en beter en stijgen je prestaties. Bij een optimale training is de inspanning die je verricht tijdens de training en het herstel ervan dus in balans. Plan dus niet alleen je trainingen goed in, maar ook je rustmomenten. Dit kun je goed bijhouden via een trainingslogboek.
Bekijk de video over supercompensatie.
Overreaching
Soms is er korte tijd geen goede balans tussen de inspanningen die je verricht tijdens de training en het herstel daarvan. Je lichaam krijgt dan niet voldoende gelegenheid te herstellen. Dit kan komen doordat je teveel getraind hebt. Maar ook andere oorzaken spelen een rol, zoals grote drukte op je werk. Je voelt je dan vaak moe, hebt minder zin om te trainen en het lijkt soms net of je pap in je benen hebt. Ook je sportprestaties worden minder.
Er zijn twee soorten overreaching:
1) Functionele overreaching
Soms zorg je er bewust voor dat je lichaam niet voldoende herstelt van een training. Bijvoorbeeld tijdens een trainingskamp. Na afloop van dat trainingskamp bent je dan heel moe. Maar als het trainingsschema goed is opgebouwd, word je er uiteindelijk wel beter van. Voorwaarde hierbij is wel, dat je na het trainingskamp een periode van rust inbouwt om het evenwicht in je lichaam weer te herstellen.
2) Niet-functionele overreaching
Na een trainingskamp of intensieve trainingsperiode heb je volgens je trainingsschema een bepaalde tijd nodig om te herstellen. Duurt dit herstel langer dan verwacht, dan kan er sprake zijn van niet-functionele overreaching. Denk je dat je overreacht bent, halveer dan een week lang je trainingsarbeid. Voel je dat je lichaam daarna nog niet hersteld is, raadpleeg dan je trainer of een sportarts.
Hoe kan overtraining vastgesteld worden?
Als je onvoldoende maatregelen neemt, kan overreaching overgaan in overtraining. Helaas weet je pas achteraf of dit daadwerkelijk gebeurd is. Als het herstel langer dan enkele maanden duurt, ben je overtraint. Herstel bij overtraining duurt soms wel enkele jaren en kan je zelfs je sportcarrière kosten. Onderneem dus tijdig actie!
Symptomen
Een sporter die overtraind is kan dat merken aan de volgende verschijnselen:
- Een minder goed prestatievermogen
- Geen zin om te sporten
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Een neerslachtige stemming
- Minder eetlust
- Slaapproblemen