• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Tip voor Valentijnsdag: doe je geliefde een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) cadeau.

Zaterdag is het Valentijnsdag. Ieder jaar probeer je weer een leuk en origineel cadeau te vinden. We helpen je graag een handje. Al eens gedacht om een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) cadeau te doen?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Tip voor Valentijnsdag: doe je geliefde een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) cadeau.

Zaterdag is het Valentijnsdag. Ieder jaar probeer je weer een leuk en origineel cadeau te vinden. We helpen je graag een handje. Al eens gedacht om een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) cadeau te doen?

Wat is een sportmedisch onderzoek?

  • Wilt je geliefde dit jaar een sportieve uitdaging aangaan (bijvoorbeeld het lopen van een marathon) of meer gaan sporten?
  • Is je geliefde net begonnen met sporten?

Dan kan het verstandig zijn dat hij/zij een sportmedische onderzoek laat verrichten.

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk het lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Sportkeuringen zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of het hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportmedisch onderzoek laten verrichten.

Ook voor beginnende sporters kan een sportmedisch onderzoek verstandig zijn. De sportarts geeft een deskundig advies zodat je op een verantwoorde manier met sporten kan beginnen.

Welk onderzoek is aan te raden?

De onderzoeksmogelijkheden bij een sportmedisch onderzoek zijn aangepast aan sportintensiteit en leeftijd en kunnen onder andere bestaan uit een hartfilmpje, longfunctietest, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat en een inspanningstest.

  • < 35 jaar: dan kun je kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest).
  • > 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met fietstest en inspannings –ECG aangeraden.
  • Wil je weten waar je omslagpunt ligt dan kun je kiezen voor een onderzoek met spiro-ergometrie (ademgasanalyse). Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten en wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien.

Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt, afhankelijk van het type onderzoek, een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld.

Risicofactoren

Een sportmedisch onderzoek met (rust)hartfilmpje wordt zeker aangeraden bij sporters als er een verdenking op een mogelijke hartziekte is en/of als er risicofactoren voor hartziekten aanwezig zijn:

  • hart- en vaatziekten bij eerste graad familieleden vóór zestigste levensjaar (plotselinge dood op onverklaarbare wijze?)
  • verhoogde bloeddruk
  • verhoogd cholesterolgehalt
  • suikerziekte
  • roken
  • overgewicht

Bang om ‘afgekeurd’ te worden, hoeft niemand te zijn. Een sportmedisch onderzoek is niet te vergelijken met de ouderwetse sportkeuring. ‘Keuring’ is ook een verkeerde term, we praten liever over sportmedisch onderzoek. Er worden niet alleen gezondheidsrisico’s ingeschat, maar er wordt ook een juist inzicht in conditie en een hierbij passend, gericht trainingsadvies gegeven. Vroeger moesten mensen wat kniebuigingen doen en werd vooral gekeken naar wat ze níet konden. Nu wordt er gefocust op wat mensen wél kunnen en hoe je gezondheidsklachten kunt verbeteren door sport.

Waar kan ik een sportmedisch onderzoek laten verrichten?

Een sportkeuring kun je laten verrichten bij sportarts werkzaam in een sportmedische instelling. Deze sportmedische instellingen zijn te vinden over heel Nederland dus er is altijd één bij jou in de buurt. Op www.maakeenafspraakmetdesportarts.nl/fsmi kun je direct een afspraak maken met een sportarts. Vul het formulier in en binnen drie werkdagen neemt de sportarts contact op voor het maken van deze afspraak. Op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional kun je zoeken of er een sportarts bij jou in de buurt werkzaam is.

Wat kost het?

De kosten van het sportmedisch onderzoek zijn per sportmedische instelling verschillend. Voor de kosten kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de instelling van jouw keuze. De kosten worden vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Op www.sportzorg.nl/vergoedingen-sportzorg tref je per zorgverzekeraar de vergoedingen aan.

Doordat de sportarts vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering heeft deze vergoeding geen invloed op je eigen risico!

Meer informatie

Op www.sportzorg.nl/onderzoek-en-keuring tref je meer informatie aan over sportmedische onderzoeken. 


Zoek een sportzorgprofessional