• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Atletiekblessures die vaak voorkomen

Morgen begint in Amsterdam het EK Atletiek. Atletiek is een veelzijdige sport waar ook veel verschillende blessures bij voorkomen. In dit artikel veel voorkomende blessures in verschillende disciplines van de atletiek. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Atletiekblessures die vaak voorkomen

Morgen start het EK Atletiek in Amsterdam. Atletiek is een veelzijdige sport, hierdoor komen veel verschillende blessures voor bij atletiek. 
Omdat de blessures bij atletiek zo verschillend zijn maken wij onderscheid in blessures bij lopers, blessures bij sprinters/springers en blessures bij werpers.

Blessures bij lopers

Lopers belasten de knie tijdens het lopen aanzienlijk, hierdoor worden verschillende knieblessures opgelopen. In het kniegebied kunnen vele soorten blessures ontstaan, waarbij de juiste diagnose soms lastig is vast te stellen. Dit komt doordat het kniegewricht een complex gewricht is.

Een veel voorkomende blessure bij lopers is meniscusletsel. De meniscus vangt veel schokken op tijdens het lopen. Als de meniscus beschadigt  kan dit gevolgen hebben voor de loper.
Ook komt pijn rondom of achter de knieschijf regelmatig voor. Dit kan komen door veel heuvelopwaarts en heuvelafwaarts te lopen.

Lees hier meer knieblessures die bij lopers ontstaan.

Een andere blessure die veel voorkomt is een zeurende pijn aan de zijkant van het bovenbeen of de bil. De klacht treedt vooral tijdens het lopen op en verergert bij het zijwaarts bewegen van het been.

Meer over de oorzaken en gevolgen van heup-/bilblessures.

Andere veel voorkomende blessures bij lopers zijn onderbeenblessures en voetblessures.

Blessures bij sprinters/springers

Bij springers komen rugklachten regelmatig voor. Dit kan komen doordat de springer een te hoge sprongbelasting heeft of door een verkeerde landing. 

Naast rugklachten komen knieblessures bij deze groep atleten regelmatig voor. De meest voorkomende knieblessure is de zogenaamde 'jumpers knee'. Deze wordt veroorzaakt door een irritatie van de pees die over de knieschrijf heen loopt. 
Bij jeugdige sprinters en springers kan een groeischijfirritatie optreden net onder de knieschijf. Dit wordt Osgood Schlatter genoemd. De voornaamste klacht is pijn bij het actief strekken van de knie. 

Voor beide knieblessures geldt dat het bewegen aangepast moet worden zodat de sporter geen pijn heeft bij het bewegen.

Meer blessures die voorkomen bij sprinters/springers zijn heup-/bovenbeenblessures en onderbeenblessures.

Blessures bij werpers

Bij de werponderdelen zoals speerwerpen en kogelstoten komen schouderblessures vaak voor. Meestal zijn de schouderblessures het gevolg van chronische overbelasting. De pijn van een schouderblessure kan misleidend zijn omdat de pijn meestal gevoeld wordt in de bovenarm.
Een andere blessures die veel voorkomen bij werpers zijn de elleboogblessure en pols- handblessures.


Zoek een sportzorgprofessional