• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Barbecueën, doe het wel veilig!

Er wordt mooi weer voorspeld, dat betekent dat de barbecue weer uit de schuur kan! Maar doe dit wel veilig en voorkom een voedselinfectie met deze tips. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Barbecueën, doe het wel veilig!

Komend weekend wordt goed weer voorspeld, dat betekent voor veel mensen tijd voor een barbecue. Barbecueën is voor de meeste mensen vaak een groot genot, maar het moet wel veilig gebeuren. Het gevaar van een voedselinfectie ligt altijd op de loer. Onderstaand enkele tips voor een veilige barbecue.

Tip 1: Koop vlees, vis en salades als laatste en gebruik een koeltas om ze te vervoeren. Kies voorgegaarde varianten van vlees, zoals drumsticks of hamburgers. Deze zijn veiliger en sneller klaar.
Tip 2: Was je handen, zeker nadat je rauw vlees hebt aangeraakt. Zorg voor schone oppervlakken bij de BBQ om schalen en keukengerei neer te leggen.
Tip 3: Markeer tangen en bestek, zodat je weet of ze voor rauwe of bereide producten worden gebruikt. Gebruik aparte schalen, borden en keukengerei voor rauw vlees of vis.
Tip 4: Draai het vlees regelmatig om. Snijd verbrande stukjes weg. Controleer of vlees en vis volledig is gegaard voordat je het opeet.
Tip 5: Haal vlees, vis en salades in kleine hoeveelheden uit de koelkast om het direct te gebruiken. Gooi eten weg als het langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest.

Bron: Voedingscentrum

Verder geldt het motto: Grillen als een PRO

P: Place the thermometer!
Plaats de thermometer in het dikste deel van het vlees.

R: Read the temperature!
De temperatuur wordt na 10-20 seconden nauwkeurig weergegeven. Het vlees moet een veilige interne temperatuur bereiken. De juiste temperatuur staat hieronder vermeld.

  • Steakes: 63C (na 3 minuten rust)
  • Karbonades: 63C (na 3 minuten rust)
  • Kip: 74C
  • Gehakt: 71C

O: Off the Grill!
Wanneer het vlees op een veilige temperature is, haal het van de barbecue.

Bron .S. Dept. of Health & Human Services


Zoek een sportzorgprofessional