• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Het belang van goede schoenen bij wandelen

Ben je aan het trainen voor de Vierdaagse? Dan is goed ingelopen schoeisel erg belangrijk. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Het belang van goede schoenen bij wandelen

Schoenen moeten worden ingelopen. Oneffenheden veroorzaken blaren en moeten dus zo snel mogelijk worden verholpen. De schoenen gaan altijd iets naar de voet staan. Elke maand moeten ze gecontroleerd worden op abnormale slijtage van hak of zool. Kijk dan ook eens van achteren of de schoen nog recht staat. Sommige mensen maken erg veel beweging bij het afwikkelen in de middenvoet. Door vakmensen wordt dat versterkte pronatie (naar binnen) of supinatie (naar buiten) genoemd. De schoenen moeten dan tijdig door de schoenmaker worden hersteld. Soms is een specifieke schoenaanpassing nodig, die het beste door een orthopedisch schoentechnicus kan worden aangebracht. Speciale inlegzolen kunnen door sportpodotherapeuten worden vervaardigd.

De kousen moeten getest worden op comfort en vochtdoorlatende eigenschappen. Over het algemeen is badstof een goede keus. Nylon, dat in vrijwel elk materiaal in een bepaalde hoeveelheid voorkomt, kan door wrijving warmte veroorzaken. Warmte geeft aanleiding tot een reactie van de huid die meer zweet gaat produceren. Nylon neemt dat extra vocht niet op. De huid raakt, als het vocht niet weg kan, doorweekt en gaat gemakkelijker kapot. Oneffenheden in de kousen in het materiaal zelf of door schuiven of opkrullen geeft verhoogde mechanische belasting op één plek. De huid kan daar meestal niet tegen. Sokken moeten altijd met de naden naar buiten worden gedragen.

Bij nat weer kan tussentijdse verwisseling nodig zijn. Het nieuwste op dit gebied is een dubbellagige binnensok waarbij de twee binnenlagen van nylon vrij over elkaar kunnen schuiven en de twee buitenlagen de afvoer van vocht bevorderen. Daaroverheen kan een dikke, speciaal geweven wollen sok worden gedragen, die tegen oneffenheden en druk van het schoeisel beschermt.

Wil jij advies over wandelschoenen en zooltjes? Zoek dan de dichtsbijzijnde sportpodotherapeut.


Zoek een sportzorgprofessional