• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoe maak jij jouw favorieten rol waar?

Twee Nederlanders waren voor dit weekend in een mooie favorieten rol gemanoeuvreerd, maar konden dit niet waar maken. Hoe kan jij wel jouw favorieten rol waarmaken?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hoe maak jij jouw favorieten rol waar?

Steven Kruijswijk die minuten voorsprong heeft in de Giro d'Italia en tegen het asfalt smakt. Max Verstappen die twee weken na zijn glorieuze winst twee keer in twee dagen tot stilstand komt tegen de vangrail in Monaco.
Twee voorbeelden van Nederlanders die favoriet waren om te winnen dit weekend, maar waarbij het niet lukte. 

Komt dit jou bekend voor? Dan ben jij niet de enige. Veel sporters kennen het gevoel van de topfavoriet te zijn. Hoe kun je hiermee omgaan?

Doelen

Meestal heeft een sporter het doel om te winnen en als het kan bij een toernooi de titel te pakken. Deze doelen komen dus overeen met de verwachtingen van de buitenwereld. Zij verwachten al dat je gaat winnen of eerste wordt, waardoor jij je beter kan richten op andere doelen. Belangrijker voor een sporter is namelijk het stellen van subdoelen. Hoe ga je ervoor zorgen dat je die titel kan pakken? Wat zijn de tussenstappen die je moet nemen? Welke taken moet jij uitvoeren om die tegenstander te verslaan? En hoe moet jij die taken dan uitvoeren? Doelen stellen na aanleiding van dit soort vragen zorgt ervoor dat je gericht bent op het proces en taak in plaats van de uitkomst. Het stellen van deze doelen zal zorgen voor focus en taakgerichte aandacht, wat het makkelijker maakt het uiteindelijke doel, winnen, te behalen.

Omgaan met spanning

Er zijn verschillende manieren om efficiënt om te gaan met de spanning van de favorietenrol. Een manier die je kan helpen is om als wedstrijdvoorbereiding je bewust te worden van de mate van spanning waarin jij optimaal kan presteren. Elke sporter heeft namelijk verschillende zones van spanning; te veel spanning, te weinig spanning én precies genoeg spanning om goed te presteren. In die laatste zone wil jij je bevinden tijdens wedstrijden. Om er achter te komen hoe deze spanning precies voelt, kun je jezelf af vragen hoe jij je qua spanning voelde in de wedstrijden waarin je het beste presteerde. Probeer met dit gevoel in je achterhoofd ook de te beginnen aan de wedstrijden die spannend zijn. Denk aan dit positieve gevoel van spanning en probeer te herbeleven hoe dit voelde. Dit kan je helpen jouw spanning te reguleren waardoor je kunt gaan presteren.

Zelfvertrouwen

Tot slot, probeer eens te bedenken dat de favorietenrol eigenlijk iets positiefs is. Anderen zullen namelijk onder de indruk zijn van jou prestaties en willen daarom graag beter zijn. Je hebt deze favorietenrol dus niet voor niks gekregen. Je hebt hier hard voor gewerkt en dit heeft geleid tot resultaat. Uit deze gedachte kan je zelfvertrouwen putten die je kan helpen de overwinning binnen te slepen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je de tegenstanders moet onderschatten, maar het kan bijdragen aan een comfortabeler gevoel bij deze rol en je een extra boost geven om te winnen.

Kortom: maak je doelen tastbaar en concreet, probeer jouw optimale spanning te voelen en maak iets positiefs van jouw favorietenrol.


Zoek een sportzorgprofessional