• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Krachttraining voor kinderen

Is het verstandig dat kinderen aan krachttraining doen? Sportarts Paul Dobbelaar geeft het antwoord.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Krachttraining voor kinderen

Regelmatig krijg ik de vraag van ouders of het verstandig is dat hun kind krachttraining of fitness doet.

Er is de laatste 20 jaar een grote verandering gekomen in de manier waarop gedacht wordt over krachttraining voor kinderen en jongeren. Eind vorige eeuw was het idee dat krachttraining in de groei een fte hoge belasting zou hebben op het ontwikkelende skelet en dus nadelen had voor o.a. de groei van kinderen. Tegenwoordig is bekend dat juist het tegenovergestelde geldt. In 2014 werd een internationale consensus gepubliceerd over weerstandstraining door jeugdigen.

Met weerstandstraining wordt bedoeld: training met weerstand door lichaamsgewicht, vrije gewichten (halters), fitnessapparaten, elastische banden of medicine ballen.

Uit deze consensus komt onder andere naar voren dat weerstandstraining tegenwoordig een essentieel onderdeel vormt van een goed opgebouwd trainingsprogramma voor jeugdigen.

Bij veel sporten is spierkracht een essentieel vereiste om op een goede manier de sportspecifieke bewegingen uit te voeren. Nu blijkt dat de spierkracht van jeugdigen lager is dan jaren geleden, reden hiervoor is dat kinderen minder bewegen en buitenspelen. Dit kan leiden tot minder goed uitvoeren van de bewegingen met een verhoogd risico op blessures tot gevolg. Een goed opgebouwd programma met weerstandstraining leidt dus tot een verlaging van het risico op blessures. Dit blijkt bij meisjes in de pubertijd nog sterker te gelden dan voor jongens.

Voor de vrees op schade aan het groeiende skelet die lang bestond is nooit enig wetenschappelijk bewijs gevonden. Het tegendeel blijkt juist het geval: de kinderleeftijd is de periode waarin de botmassa het best wordt opgebouwd. Botopbouw wordt gestimuleerd door belasting van het bot en de mechanische stress die o.a. weerstandstraining geeft leidt tot verhoogde botaanmaak.

 Niet alleen voor sportende kinderen lijkt weerstandstraining dus een goede keuze, ook voor kinderen die niet sporten en overgewicht hebben kan krachttraining een goede keus zijn. Traditioneel wordt voor deze groep laag intensieve duurtraining geadviseerd. In de praktijk zien we vaak dat deze adviezen niet opgevolgd worden bijvoorbeeld doordat joggen moeilijk gaat als je te zwaar bent. Een ander nadeel van duurtraining bij kinderen met overgewicht is het risico op blessures. Juist voor deze groep kinderen kan weerstandstraining een goed alternatief zijn dat ook leidt tot verminderde vethoeveelheid en verbetering van de lichaamssamenstelling.

Er zijn wel een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij weerstandstraining. Zo is het eerst aanleren van een goede techniek belangrijk. Hierbij is een voordeel dat kinderen op jonge leeftijd juist heel makkelijk bewegingen aanleren. Ook is het zo dat de biologische leeftijd en ontwikkeling van kinderen zeer wisselend is, vooral rond de pubertijd. Dit heeft invloed op de belastbaarheid en dus de zwaarte van het trainingsprogramma.

Bij deze beide zaken is het belangrijk dat er getraind wordt onder goede begeleiding en dat de trainer een individueel programma opstelt voor de kinderen rekening houdend met hun specifieke belastbaarheid.

Bron: Paul Dobbelaar, Sportarts Orbis Sport


Zoek een sportzorgprofessional